Colan dacic torsadat din argint, vechi de 2.000 de ani, găsit în comuna Siculeni, judeţul Harghita

Distribuie pe:

Un colan dacic torsadat (torques) din argint, vechi de aproximativ 2.000 ani, a fost găsit în comuna harghiteană Siculeni, de către un căutător de comori.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Harghita, Bakos László, a declarat pentru Agerpres că artefactul a fost descoperit cu ajutorul unui detector de metale într-o zonă agricolă şi a fost predat iniţial Primăriei Siculeni, pe raza căreia s-a găsit. Bakos László a explicat că, potrivit specialiştilor harghiteni în probleme de patrimoniu arheologic, este vorba de una dintre cele mai importante descoperiri făcute în zonă după 1989: colanul dacic, având o greutate de 206 grame, este descris ca unul „foarte frumos şi foarte valoros, mai existând numai patru astfel de exemplare în întreaga ţară".

Bakos László a mai arătat că arheologii urmează să analizeze dacă este cazul ca în zona respectivă să fie deschis un şantier şi că, dacă în urma săpăturilor s-ar mai găsi şi alte piese - cum ar fi monede, ar fi mai uşor de apreciat de când datează colanul, însă estimarea aproximativă este că acesta a fost realizat în urmă cu 2.000 de ani, în perioada de afirmare a civilizaţiei dacice. 

Lasă un comentariu