Sa fim sanatosi!
VINUL, BEREA SI RACORITOARELE NE IMBOLNAVESC DE GUTA

Distribuie pe:

Oamenii americani de stiinta de la
Universitatea din Washington, citati
de descopera.ro, sustin ca bauturile
racoritoare cu un continut ridicat de zahar,
vinul si berea se numara printre factorii
care duc la dezvoltarea gutei, maladie de
care sufera una din 35 de persoane de
pe glob, numarul pacientilor dublandu-se
din anul 1970 pana in prezent.
"Aceasta maladie dureroasa este cea
mai frecventa forma de artrita inflamatorie
la barbati. Bolnavii celebri ai istoriei,
precum regele Henric al VIII-lea, au
dezvoltat aceasta afectiune din cauza
unor mancaruri alese, dar victimele din
prezent sunt mai predispuse sa sufere de
guta din cauza bauturilor indulcite cu zahar,
a fructozei, a consumului de bere, dar si ca
urmare a unor efecte secundare ale unor
medicamente. Guta este provocata de o
acumulare in sange a acidului uric, un
produs rezidual format in organism si
excretat prin rinichi. Este vorba de o
tulburare congenitala a metabolismului
substantelor cunoscute ca purine, in care
se acumuleaza niveluri serice anormale de
acid uric. Printre alimentele cele mai
bogate in purine se numara icrele, sardinele,
heringul, organele, berea, produsele de
p a n i f i c a t i e ,
vanatul. Cand este
produs prea mult
acid uric sau cand
acesta este prea putin excretat prin vezica
urinara, mici cristale se pot forma in jurul
articulatiilor. Aceste cristale dure sunt
responsabile pentru inflamatia si durerea
produsa. Inca nu se cunoaste cu claritate
motivul pentru care unele persoane se
imbolnavesc de guta si altele nu, dar
credem ca genele joaca un rol important.
Nu este foarte clar de ce au aparut mai
multe cazuri in anumite zone ale globului,
in tari precum Statele Unite ale Americii,
Australia si China, inregistrandu-se cresteri
ale numarului pacientilor care sufera de
guta, incepand din a doua jumatate a secolului
al XX-lea. Totusi, numarul bolnavilor s-a marit
odata cu cresterea consumului de fructoza si
cu cea a cazurilor de obezitate�, explica
oamenii de stiinta.
Ei le recomanda bolnavilor de guta sa
limiteze consumul de carne, bere, lichioruri
tari, sa bea vin cu moderatie, sa nu
consume cafea si produse lactate zilnic si
sa renunte la fructoza, care se gaseste in
bauturile racoritoare.

Lasă un comentariu