Semnalăm... Semnalăm... Reguli noi pentru subvenția la ovine și caprine

Distribuie pe:

Sprijinul cuplat în zootehnie (SCZ) va fi plătit anul viitor doar cu respectarea unor noi condiții. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a propus o serie de modificări la Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună (PAC) al României pentru perioada 2023-2027, care au fost aprobate de Comisia Europeană și agreate și crescători, urmând să fie aplicate din 1 ianuarie 2024.

Printre schimbări se numără eliminarea cerinței referitoare la asigurarea unui raport de sexe, precum și acordarea sprijinului pentru animalele înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei/în BND în exploatații cu cod ANSVSA: ,,Eliminarea raportului maxim de sexe din cadrul fișei intervenției este necesar întrucât această condiție există atât în programele de ameliorare, cât și în literatura de specialitate, nefiind justificată menținerea condiției de eligibilitate în cadrul fișei. Prin eliminarea acestei condiții, crescătorii de ovine și/sau caprine pot optimiza acest raport, astfel încât să obțină rezultate superioare într-un timp cât mai scurt, crescând astfel performanța efectivelor de animale”, se precizează în noua variantă a Planului Național Strategic (PNS).

Astfel, pentru a primi subvenția pe cap de oaie sau capră, ce se achită prin PD-24, crescătorii de animale nu trebuie să mai respecte paritatea de 1 berbec cu origine la 35 de ovine. Sprijinul financiar se va acorda și pentru fermierii care nu au animalele înscrise în Registrul Genealogic (RG).

B.V.B.

Lasă un comentariu