11 IULIE, ZIUA MONDIALA A CIOCOLATEI

Francezii sunt "vinovati� pentru decretarea zilei
de 11 iulie ca fiind Ziua mondiala a ciocolatei. Pentru
a sarbatori si noi aceasta zi asa cum se cuvine, sa
trecem in revista cateva lucruri nu foarte cunoscute
care se leaga de acest subiect dulce:

- cea mai mare tableta de ciocolata care a existat
pana in prezent, a fost produsa in Italia, la Turin, ea
cantarind, nici mai mult nici mai putin decat 2.267 de
kilograme;

- in fabricile de ciocolata, se folosesc cu aproximatie,
40% din productia de migdale din intreaga
lume si 20% din productia de alune;

- ciocolata cu lapte este o descoperire destul de
recenta, "bunicuta�din domeniu fiind de fapt
ciocolata neagra;

- americanii consuma jumatate din productia de
ciocolata din lume, in timp ce europenii consuma
"abia� 40% din aceasta productie;

- prima tableta de ciocolata a fost produsa in anul
1842, de catre firma engleza Cadbury;

- vinul rosu ii scoate cel mai mult in evidenta aroma,
chiar daca ciocolata se "impaca� destul de bine si
cu sampania;

- Napoleon purta mereu cu el o tableta de ciocolata
pentru momentele in care se simtea lipsit de energie;

- In Belgia, 17.000 de persoane lucreaza in industria
ciocolatei;

- persoanele care sunt predispuse depresiei,
mananca cu aproximativ 55% mai multa ciocolata
decat in mod obisnuit;

- cativa cercetatori din Italia au ajuns la concluzia
ca ciocolata este si un bun afrodiziac pentru femei.

Istoria ciocolatei incepe cu mai bine de doua mii
de ani in urma, odata cu practicarea culturilor
arborelui de cacao, ba chiar inca de pe vremea
aztecilor, conducatorul lor, Montezuma, obisnuind sa
bea o bautura regala preparata din seminte de cacao,
care, se zicea ca, ii asigura puteri miraculoase in
lupta. Odata ce spaniolii i-au imbogatit gustul
indulcind-o cu trestie de zahar, vanilie si scortisoara,
miraculosul preparat a inceput sa aiba din ce in ce
mai mare trecere, in special in aristocratie. Secretul
ciocolatei a fost bine pastrat aproape un secol, dupa
care ea a putut cuceri si Europa.

Cercetarile stiintifice au aratat faptul ca oamenii
care consuma ciocolata au mai putin tesut adipos
decat cei care nu mananca. De asemenea, din punct
de vedere caloric, ciocolata este neutra, deci, este
un bun aliment in diete, deoarece accelereaza
metabolismul, reduce riscul de infarct, atac cerebral,
hipertensiune si diabet. Scopul ei initial era, de fapt,
de a fi utilizata ca antideprimant, constatandu-se
chiar ca ar avea si efecte medicamentoase. Cu vadite
efecte euforizante, care sustin moralul, ciocolata
confera un plus de energie, stimuleaza activitatea
creierului, diminueaza riscul maladiilor cardiace si
mai contine si potasiu, magneziu, calciu, fier,
vitaminele B, B2 si PP.

Putem sarbatori cu totii aceasta zi, testandu-i inca
odata calitatile, mai ales ca ciocolata din Romania
nu este cu nimic mai prejos decat cea a brandurilor
internationale. Prieten al femeilor si inamic al siluetei
pentru multe dintre ele, ciocolata este hulita si
adorata in acelasi timp. Neagra sau alba, amaruie,
cu lapte, sau cappuccino, cu fructe sau biscuiti,
ciocolata ramane desertul preferat al multor oameni.
Ce ar fi viata fara ciocolata? Pentru ca acest mister
nu a fost inca elucidat, iar ciocolata continua sa fie
una dintre cele mai irezistibile ispite, ea merita o zi
speciala in care sa ne faca mai fericiti.

Lasă un comentariu