La zi, in agricultura mureseana

Din evidentele DADR Mures, reiese ca, in aceasta
vara in agricultura mureseana, sunt de recoltat 49.713
hectare, cu urmatoarele culturi: orz de toamna � 1.885
ha; grau de toamna � 27.920 ha; triticale � 2.656 ha;
orzoaica � 5.536 ha; ovaz � 8.048 ha; mazare � 177 ha;
rapita � 3.491 ha. Sambata trecuta, a inceput recoltatul
la orzul de toamna in zona de campie, actiune oprita
de precipitatiile din ultimele zile, foarte binevenite
pentru culturile agricole, mai ales ca se inregistreaza
un inceput de seceta inca din aceasta luna.
Ing. Liviu Timar � director executiv la DADR Mures �
ne-a declarat: "La orz de toamna, s-a evaluat o
productie medie pe judet de 3.700 kg la hectar, la fel se
preconizeaza si la grau. De remarcat ca acolo unde
s-au efectuat tratamente fitosanitare foliare la culturile
cerealiere, productiile din acest an ajung pana la
6.000-7.000 kg/ha, un semnal ca, pe viitor, trebuie sa se
acorde o mai mare atentie tratamentelor fitosanitare.
De pilda, anul acesta, la avertizarea Unitatii Fitosanitare
Mures, fermierii cu exploatatii mari au efectuat
2-3 tratamente la grau. Daca luam in calcul o productie
medie de orz de 3.700 kg/ha si un pret de vanzare de
0,75 lei /kg, abia daca sunt acoperite cheltuielile de
productie� Recomandam fermierilor mureseni sa nu
se grabeasca in vanzarea recoltei de orz, deocamdata
pretul nu este atractiv, ideal ar fi sa depoziteze
productia in spatii adecvate, pregatite din timp prin
dezinsectie si deratizare. In mod sigur, in toamna si la
iarna, pretul de achizitii la cereale va creste
substantial, mai ales ca nu se stie cum va evolua vremea
in lunile de vara. Vreau sa va spun ca, deocamdata, in
agricultura mureseana, culturile agricole din
horticultura si cultura mare arata foarte bine, iar ploile
din ultima perioada sunt o adevarata binecuvantare.�
Din nefericire, boala veche din agricultura romaneasca,
lipsa unui sistem civilizat de valorificare a
productiei, continua si in acest an. S-au distrus
bazele de receptie si silozurile pentru depozitarea si
conditionarea cerealelor, fara sa se puna altceva la
loc, iar de douazeci si trei de ani agricultorii romani
sunt la cheremul samsarilor.

Lasă un comentariu