Atentie la carnea de porc!

In preajma Sarbatorilor de Iarna, Autoritatea
Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta
Alimentelor (ANSVSA) ii atentioneaza pe crescatorii
de porci si pe consumatorii de carne de porc sa evite
situatiile ce le pot pune in pericol sanatatea.
Astfel, pentru evitarea posibilelor toxiinfectii si
infestari alimentare cu parazitul Trichinella spp.,
consumatorii sunt sfatuiti sa nu cumpere carne de
porc, produse sau preparate obtinute din aceasta
de la persoane neautorizate, precum si din locuri
sau spatii neautorizate si nesupravegheate sanitar
veterinar, ci sa cumpere carne proaspata doar din
unitati autorizate, care, prin programul de control
implementat, garanteaza ca aceasta provine din
abatoare aprobate, unde este asigurata asistenta
sanitara veterinara permanenta.
In cazul in care unii romani continua sa cumpere
carne proaspata sau produse si preparate din carne
de porc sau chiar porci vii, crescuti in gospodariile
taranesti pentru sacrificare, controlul sanitar veterinar
este obligatoriu. "Daca porcul este bolnav de
trichineloza, cei care au consumat carnea infestata
se vor imbolnavi si vor fi supusi unui tratament pentru
o perioada relativ lunga, existand posibilitatea
aparitiei unor complicatii si reactii adverse. Daca
porcul are o alta boala infectioasa riscati ca,
vanzandu-l sau oferind carne sau produse obtinute
de la acesta rudelor sau vecinilor, sa le imbolnaviti si
acestora porcii din propriile gospodarii. Solicitati
vizita medicului veterinar inainte de sacrificarea
porcului, pentru ca acesta va verifica starea de
sanatate a animalului inainte de sacrificare; va va
da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la
sacrificare si analizele ce trebuie facute pentru a va
garanta propria dumneavoastra sanatate; va asoma
porcul inaintea sacrificarii, pentru a scuti animalul
de suferinta si pentru a obtine o carne de calitate si
cu un gust mai bun�, recomanda inspectorii ANSVSA,
intr-un comunicat de presa. Totodata, ei reamintesc
ca, in situatia in care medicul veterinar constata
ca porcul este bolnav, proprietarul acestuia va fi
despagubit la pretul pietei.
Pentru a sesiza neregulile constatate sau doar
banuite in privinta sigurantei alimentelor, cetatenii
pot apela gratuit, din orice retea, numarul de telefon
0800.826.787.

Lasă un comentariu