Dascali mureșeni – MARIA CAROLINA HALAȚI

Distribuie pe:

Șerbeni este locul meu natal; tata - Oprea Iuliu, tâmplar, mama Ana - casnică. Am un băiat: Halați Cătălin Mihai - student la Facultatea de Științe Aplicate București, olimpic la matematică, cu medalii de argint și bronz la Olimpiada Sud Balcanică și medalie de bronz la Olimpiada Internațională de matematică. Soțul: Halați Marin - inginer proiectant la IRUM Reghin. Am urmat cursurile Școlii Generale cu clasele I - VIII în satul natal, apoi Liceul nr. 1 în orașul Reghin. În anul 1983 am devenit studentă la Institutul Pedagogic din Târgu-Mureș, absolvind în 1987. Până în anul 1994 am lucrat la Întreprinderea Metalurgică Reghin, ca inginer proiectant. La sfârșitul anului 1994 am intrat în învățământ, unde am predat: matematică, fizică, educație tehnologică și informatică la școli din Reghin, Dedrad, Batoș și Gurghiu. În anul 2000 am urmat cursurile postuniversitare la Universitatea Tehnică din Cluj, specializarea educație tehnologică. În prezent sunt profesor titular de educație tehnologică și informatică la Școala Gimnazială „Florea Bogdan" Reghin, jud. Mureș, având gradul didactic I.

În procesul de conducere al învățării școlare am procedat la a-i învăța pe elevi cum să studieze, înzestrându-i cu metode, tehnici și procedee de studiu, astfel am încercat să formez elevilor un stil de muncă intelectuală care să le asigure de-a lungul vieții acumulare de noi cunoștințe și competențe prin autoeducație și educație permanentă. În acest sens am asigurat accesibilitatea și receptarea cunoștințelor de către elevi prin pregătirea susținută a lecțiilor pentru fiecare oră și comunicarea la nivelul elevului, cât și mobilizarea elevilor pentru a participa la procesul de comunicare pentru a se putea autodepăși. Astfel am putut obține performanțe cu mulți elevi. La Olimpiada de educație tehnologică am obținut foarte multe premii, astfel: la etapa națională am avut calificați elevii: Crișan Dumitrița, Călărași - 2009, Rusu Adrian, Tulcea - 2011, Halați Roxana, Slobozia - 2012, Halați Roxana, Călărași - 2013 , Boroș Adelina, Călărași - 2013, la etapa județeană în ultimi cinci ani am obținut următoarele premii: premiul I - 5 elevi, premiul II - 4 elevi, premiul III - 3 elevi, mențiune - 16 elevi, participare - 20 elevi.

Astfel, învățarea prin descoperire, munca în grup, studiul individual, lucrările practice sunt tot atâtea metode prin care elevii sunt îndrumați spre acumulare de cunoștințe, cu aplicarea lor în practică. Mai mult, i-am îndemnat și coordonat pe elevi spre realizarea unor creații plastice și pe calculator, cu care am participat la o serie de concursuri interjudețene, naționale și internaționale obținând multe premii, numai în ultimi trei ani: 5 premii speciale, 50 premii I, 45 premii II, 22 premii III și 31 mențiuni. An de an particip în calitate de profesor organizator și evaluator la diferite concursuri ale elevilor la nivelul școlii, local și județean.

Dintre activitățile cultural educative pe care le-am realizat în școală sunt și o serie de proiecte (15 proiecte la nivelul școlii) și parteneriate educaționale cu alte unități de învățământ. Astfel, fiind inițiatorul și organizatorul Proiectului Național cu participare internațională „COPILĂRIA - O LUME FERMECATĂ", avizat de MEN în CAEN, ajuns la ediția a VI-a, am atras cadre didactice din 28 județe și peste 200 școli din țară, o școală din Germania și 3 școli din Republica Moldova. Am participat la simpozioane de nivel național și internațional, cu studii de specialitate în ziare și reviste de nivel local, județean, național și internațional în jur de 20 articole. Am editat două cărți (suportul de curs pentru opționalul TIC) care le folosesc cu succes la clase: Tehnologia Informației, clasele V-VI, Tehnologia Informației, clasele VII - VIII, ambele editate în anul 2011.

Călăuzită de cuvintele marelui Rebreanu, „Tradiția adevărată e singura merinde sufletească", am înființat, împreună cu d-na Costea Anuța, Ansamblul „Ardeleana", colindând țara de la un capăt la altul. O serie de premii la nivel local, județean, național și internațional cu dansuri și cântece populare s-au adunat în palmaresul lor ca un buchet de trandafiri. Rezultatele obținute m-au determinat să editez o carte „Universul copiilor și folclorul", Editura Nico, 2014, și o revistă „Universul copiilor și folclorul", Editura Nico, 2014, care aduc un omagiu muncii asidue de patru ani a acestor copii.

Sunt membră în diverse comisii la nivel de școală, local, județean, comisia din centru de Comunicare unde sunt persoana de legătură cu ministerul pentru descărcarea subiectelor pentru evaluarea elevilor claselor II - IV - VI - VIII, mentor pentru studenții de la Universitatea „Petru Maior" Târgu-Mureș. Toată viața și activitatea mi-am închinat-o pregătirii elevilor, ghid fiindu-mi cuvintele lui Antim Ivireanul „Nu este sărac acela ce nu are tată, ci acela care nu are învățătură". Mulțumesc celor care s-au gândit să aducă un omagiu celor care modelează, asemeni olarului, materia cenușie pentru viitorul României.

Lasă un comentariu