Când îngerul morții va veni la patul tău, nu te speria

În timpul vieții, Sfântul Arhanghel Mihail se roagă pentru noi, ne ocrotește de cel viclean. După moarte, se spune că tot el poartă sufletele pe lumea cealaltă spre cer, păzindu-le de ucigă-l-crucea, care le pândește să le ia la sine. Să vă spun o poveste despre Sfântul Arhanghel Mihail. Se zice că Sfântul a botezat copilul unui om sărac, căci omul spunea: „Pe Sfântul Arhanghel îl vreau nănaș, căci el e drept: ia la rând sufletele, pe sărac ca și pe bogat, pe cioban ca și pe împărat". Sfântul i-a botezat copilul, apoi, văzând cât e de sărac, i-a spus într-o zi:

- Fiindcă ești sărac din cale-afară, am să-ți dau un dar - să te faci doctor și să te pricopsești.

- Cum să mă fac doctor, când eu nici nu știu carte?, a întrebat omul.

- Ține sticla asta. Te duci la bolnav și dacă mă vezi prin sticlă că stau la capul bolnavului, să știi că moare. La care nu mă vezi, dă-i orice fel de doctorii, că se îndreaptă.

Omul așa a făcut. În vreo trei ani, a strâns foarte multă avere. Într-o zi, și-a adus aminte de binefăcătorul său și s-a dus cu plocon la Sfântul Arhanghel, a cărui locuință era ascunsă într-o vale. Acolo, casa plină de lumânări, mai lungi sau mai scurte, care ardeau.

- Ce sunt astea?

- Ce să fie? Zilele oamenilor. Arată cât mai au de trăit oamenii.

- Și a cui e lumânarea aceea, cea mai lungă dintre toate?

- A finului meu, copilul tău.

- Și a mea care e?

- Uite aia, care mai are puțin de tot! Du-te, spală-te, pregătește-te, căci vei muri în curând!

În zadar s-a rugat de el omul, să-l mai lase, dar nu a reușit. Neînduplecat, Sfântul Arhanghel i-a luat sufletul la vremea cuvenită.

Apărut la Editura „Nico", volumul „Mi-a bătut Domnul la poartă" se găsește la Catedrala Mare

Lasă un comentariu