„Pasărea de foc" la Galeria „Deisis"

Distribuie pe:

Pentru Fábián Bárbuly Margit se potrivește de minune un adevăr cu valoare aforistică, verificat în timp: „apele liniștite sunt adânci".

Un destin în care a fost asumată discret chemarea dinlăuntrul ființei, în care a fost urmat un traseu nespectaculos, dar cu acumulări vizibile, poate fi acum evaluat cu sentimentul împlinirii.

A fi o viață vitrinier-decorator este un privilegiu de a rămâne într-o lume în care te regăsești, în care te simți în largul tău, chiar dacă limbajul specific este mai degrabă unul de graniță, între frumos și util, fără trădări însă, fără compromisuri, dar și fără complexe.

Biografia artistei Fábián Bárbuly Margit, dacă e să luăm ca jalon prima expoziție personală, 1996, nu adună nici două decenii de manifestare. Suficiente însă pentru a fi dată măsura talentului, a disponibilităților artistice, atât tematic, cât și ca limbaj plastic.

Acumulările estetice s-au comprimat într-un interval de timp în care artista s-a depășit pe sine, în contratimp cu trecerea... timpului. Pe măsura înaintării în vârstă, nu oboseala, nu rutina sunt dominante, ci, dimpotrivă, tinerețea, vigoarea, prospețimea, nevoia de noi și diverse modalități de developare a emoțiilor pe pânză.

Prezență activă pe simeze, în tabere de pictură, în viața plastică mureșeană în ansamblul ei, Fábián Bárbuly Margit poate fi privită ca un model al revigorării prin creativitate, al menținerii în formă artistică, sfidând prejudecățile.

Am admirat la Fábián Bárbuly Margit ușurința cu care a trecut de la figurativ la nonfigurativ, de la clasic la modern, într-o eliberare a energiilor cromatice, a celor imagistice.

Dacă florile artistei Fábián Bárbuly Margit cu lirismul lor învăluitor își pierd treptat contururile, devenind idei, peisajele sale schimbă orizonturile cu dezinvoltură compozițională, cu rafinament și subtilitate.

Stăpână pe mijloacele sale, Fábián Bárbuly Margit este mereu surprinzătoare, fără stridențe, fără spectaculozitate. Cu rigoare însă și stăruință, cu aplecare asupra detaliului semnificant.

Oricâte ar fi fost presiunile ori ademenirile de circumstanță, Fábián Bárbuly Margit și-a urmat chemarea, respectându-și nevoia de identitate, definindu-se pe sine într-un univers detectabil, personalizat. Se ține departe de clișee și de mode, cu eleganță, mulțumindu-se mereu cu lumea sa.

Dacă Fábián Bárbuly Margit a reușit, ca artist, aceasta este consecința și a unei convingeri intime în șansa de a se regăsi, oricât de târziu.

Cele mai recente căutări artistice au fost puse sub genericul „Pasărea de foc".

O expoziție cuprinzând aceste lucrări, precum și altele, va fi vernisată miercuri, ora 17,00, la Galeria „Deisis", de la Palatul Culturii din Târgu-Mureș.

Lasă un comentariu