Pictură, carte, cântec și joc popular!

Distribuie pe:

La Galeria de Artă „Unirea" Târgu-Mureș,Câteva sute de lucrări de artă naivă am vizionat, fie în expoziții personale ori colective, fie în colecții particulare.

Cu zeci de ani în urmă, în casa lui nenea Gheorghe Opriș, din Sângeorgiu de Mureș, am avut prilejul să văd întâile picturi ale unui creator de arta naivă, care mi le-a prezentat cu o bucurie ascunsă. Apoi, împreună cu publicistul Ilarie Gh. Opriș, fiul celui trecut la cele veșnice, am poposit în apartamentul prietenului Teodor Moraru, alt creator de artă naivă, care avea să-mi arate toată „bogăția" lui pornită, realizată din sufletul lui curat de om născut și crescut în satul Ulieș. Ei bine, privind lucrări de artă naivă, numaidecât le-am receptat ca pe niște povești cu oameni, cu satul și preocupările lor gospodărești, cu scene de vânătoare, cu ierni ori primăveri parcă de-adevăratelea, cu momente istorice. Ba chiar cu basme ori balade. Tot privind aceste lucrări de forță și înțelepciune creatoare, mi-am zis că cei care le dau viață nu sunt absolut deloc naivi în tot ceea ce fac pe altarul artei picturale ori sculpturale, dar nici stângaci în

a creiona personaje, fapte, locuri și mai ales de a transpune pe pânză ori în lut, metal idei, parte dintre ele cu fine nuanțe filosofice. Creatorul de artă naivă are filosofia lui aparte, în bună măsură cea a țăranului înțelept, sfătos, atoateștiutor. De-a dreptul frumoase sunt reprezentării de artă naivă, cine n-a văzut niciuna în viața lui rămâne... pe dinafară, cum se spune. Cine le-a văzut, admirat, se poate felicita. Nu sunt cuvinte gratuite și fără suport faptic despre arta naivă și creatorii ei.

O întregită expoziție colectivă cu caracter național și internațional a fost vernisată sâmbătă, 8 noiembrie a.c., la Galeria de Artă „Unirea" din Târgu-Mureș, Piața Republicii nr. 9, a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, care poate fi vizionată până în ziua de 19 noiembrie. Pe simezele sălii ori pe cuburi de lemn pot fi admirate lucrări de mare finețe artistică realizate de pictori și sculptori, precum Costel Iftinchi, Gheorghe Boancă, Calistrat Robu, Anastasia Gârneață și Ana Grunzu, toți din Iași, Ionelia Stoica (Galați), Gheorghe Clit, Mihaela Antonela Damian, Emilian Cristinel, din Bacău, Adina Bodu (Brăila), Vasile Aftimia (Tulcea), Ion Firea Sebastian (Argeș, prezent la vernisaj), Farkas Viorica Ana (Caraș-Severin), Ana Bota (Alba), Õsz Margit (Harghita), Orbán Irén (Ungaria), Demeter Magdolna, Elena Harja, Teodor Moraru, Laczkó Aranka, Markos-Csiki János, plasticieni mureșeni. De precizat faptul că întâia expoziție personală de artă naivă - sculptură în lut - a argeșeanului Ion Firea Sebastian a fost organizată aici, la Târgu-Mureș, la Galeria de Artă „Unirea". Acest fapt spune multe despre activitatea acestei asociații non-guvernamentale și non-profit care este AAP Mureș. Despre lucrările expuse au vorbit Costel Iftinchi, redactor-șef al revistei „Galeria naivă" din Iași și autorul cărții intitulate „Istoria artei naive din România", vol. I-II; Ilarie Gh. Opriș, președintele AAP Mureș, prof. Vasile Mureșan, artist plastic profesionist, muzeograf expert, și Elena Harja, din Reghin, căreia, cu această ocazie, i-a fost prezentată și cartea „Basme scrise și povești pictate".

Manifestarea expozițională de la Unirea a fost împlinită deci prin pictură, carte, o expoziție retrospectivă - Markos-Csiki János (din satul Dânbău, comuna Adămuș - prin una personală, dar și prin cântec, joc popular românesc, la care și-au dat concursul micii soliști Marci Naghi, Alex Naghi, membri ai Ansamblului „Mugurașii" al Societății Culturale „Miorita" (președinte: Gheorghe Vanga), cu bucurie și atent supravegheați de Albert Éva, instructor-coregraf, prof. Elena Gliga, directorul Școlii Gimnaziale „Al. Ioan Cuza". Sâmbătă, 8 noiembrie 2014, la Galeria de Artă „Unirea" a fost un regal artistic-cultural, care i-a încântat pe cei prezenți, dar mai ales pe cei veniți din alte județe ale țării noastre!

Lasă un comentariu