Chiheru - „izvoare de energie și avânt"

Distribuie pe:

Liniștea și pacea erau atotstăpânitoare peste comunitatea satelor Chiheru de Jos și Chiheru de Sus în acea zi de miercuri, 12 noiembrie 2014, când, împreună cu pictorul, sculptorul profesionist Vasile Mureșan și publicistul Ilarie Gh. Opriș, am trecut hotarul acestor așezări mureșene datând de pe la 1453. La 4,5 kilometri de Chiheru de Jos, mărturiile arheologice consemnează existența unui castru roman, ale cărui vestigii dorește a le scoate la lumina zilelor de astăzi primarul Emanoil Hurdugaci. Așadar, în liniște am intrat în Chiheru de Jos prin poarta lui de vest, înaintând spre inima satului. Nici țipenie de om pe ulițe. Trecem pe lângă sediul căminului cultural, al Școlii Gimnaziale „Iuliu Grama", al cărui bust străjuiește intrarea principală. Iuliu Grama (1882-1941) face parte din galeria oamenilor deosebiți ai Chiherului, el fiind preot și protopop greco-catolic, alături de preot protopop Teodor Băldean, de renumitul medic chirurg Victor Emilian Bancu (1925-1994), Macedon Hurdugaci, sculptor, Ioan Ința, prof.univ.dr. la Brașov, prof. dr. Alexandru Matei, Octavian Ursulescu, jurnalist, moderator, prezentator, care și-a petrecut copilăria în satul Chiherul de Sus (el fiind născut la Câmpul Cetății).

O curbă scurtă a drumului județean și, în dreapta, siluetele celor două biserici: ortodoxă și greco-catolică, între ele poziționându-se sediul Primăriei comunei Chiehru de Jos. În fața cu monumentul ridicat în memoria eroilor chihereni jertfiți în Al Doilea Război Mondial și troița din lemn, Biserica ortodoxă, română, cu hramul „Sf. Nicolae", a fost zidită între anii 1983-1985, pe locul vechii biserici de la 1837. Lăsăm în urmă frumoasa Biserică greco-catolică și ajungem la lăcașul de cult ortodox din Chiheru de Sus, cu hramul „Sfinții

Arhangheli", construit în anul 1867, în turnul lui aflându-se două clopote fabricate în 1928, unul având 250 kg, iar celălalt 100 kg. În stânga drumului Județean, Cimitirul eroilor, unul foarte bine îngrijit, întreținut. În preajma lui, spre sfârșit de septembrie 2014, am asistat la un însuflețitor moment de pomenire a celor căzuți pe câmpurile de bătălie ale celei de-a doua mari conflagrații mondiale, moment prilejuit de sărbătoarea anuală a chiherenilor.

Încheindu-ne acest scurt periplu, ne vom întâlni cu primarul Emanoil Hurdugaci, în această funcție din anul 2004, „preluată" (prin votul cetățenilor) de la Ioan Mihuț, astăzi vice-primar, și dumnealui prezent la întâlnirea de la care nu au lipsit consilierul local Ioan Cocean, Mircea Chiluț și Iuliu Cioloca, angajați ai primăriei, însărcinați cu partea de gospodărire. Din vorbă în vorbă aflăm că în cursul acestui an au fost efectuate lucrări de asfaltare a porțiunii de drum dintre Urisiu de Jos - Șerbeni, a celei peste deal, în total 3 kilometri, plus asfaltarea a trei străzi: una în Urisiul de Jos și două în Urisiul de Sus. S-a efectuat și reparația capitală a acoperișului clădirii școlii din Urisiul de Sus; la cele două cabane de vacanță ale primăriei, situate la Câmpul Cetății, a apărut un teren asfaltat și împrejmuit, pentru practicarea fotbalului și minifotbalului. Un pod strașnic a fost durat la Urisiu. Fapte de gospodari, poate nu extraordinare ca dimensiune, dar mari ca importanță socială. În imaginea fotografică este redat momentul sfințirii drumului asfaltat între Chiheru de Jos și Urisiul de Sus. În plan spiritual, primarul Emanoil Hurdugaci s-a învrednicit și a elaborat două cărți despre meleagurile sale natale. O monografie a comunei - „Chiheru ieri - Chiheru azi", cu un Cuvânt înainte semnat de prof. Lazăr Lădariu, căruia i s-a acordat titlul de „Cetățean de Onoare" al comunei, în vremuri mai îndepărtate domnia sa fiind dascăl la Urisiul de Sus; și „Chiheru 1944. O pagină însângerată din istoria comunei", cu o prefață aparținând semnatarului acestui reportaj. Punți între trecut, prezent și viitor. Altfel spus: „izvoare de energie și avânt". În final, doar atât. În acea zi de noiembrie s-au pus bazele unei tabere de pictură ce se vrea a fi organizată la baza de agrement de la Câmpul Cetății, bază a Primăriei comunei Chiheru de Jos. Astfel, și această așezare ar intra în circuitul „taberistic", care poartă girul Asociației Artiștilor Plastici Mureș.

Lasă un comentariu