Petru Lechințan, „Pe axa timpului"

Distribuie pe:

La distanță mică, de numai un an de la debutul editorial, cu cartea de publicistică „Realitatea de lângă noi" ( 2013), Petru Lechințan vine în fața cititorilor cu o nouă carte de publicistică, „Pe axa timpului" (Ed. Nico, Tg.-Mureș, 2014, 214 pp.).

Recenta sa carte cuprinde cinci capitole:

I. Articole, opinii, comentarii, publicate în cotidianul mureșan „Cuvântul liber", II. Târnăveni: Învățământul tehnic - trecut și prezent, III. În oceanul fundamentalismului islamic, IV. Mulțumiri, V. Jurnal intim.

Elementul de continuitate îl formează interesul pentru viața socială, economică și culturală a semenilor săi din municipiul de pe Târnava Mică, Târnăveni, dar și din localitatea natală, comuna Cucerdea, cu o atitudine - din partea autorului - responsabilă, chiar justițiară sau oricum incomodă, pentru neajunsurile postdecembriste.

Iată o secvență constatativă, amară, cu sferă largă, desprinsă dintr-un articol al său: „Târnăveniul a pierdut tot: Carbidul, Bicapa, Fabrica de Geamuri, Cars, Fabrica de Pâine, Abatorul, Fabrica de Mobilă „Ardeleana", Parisot și altele. Pe lângă faptul că, timp de 25 de ani de la Revoluție, în Târnăveni s-a distrus tot și nu s-a făcut nimic, se mai desființează și Judecătoria și Parchetul..." („La Târnăveni, în ultimii 25 de ani...").

Firește, lucrurile acestea se cunosc și pot fi reperate și în alte localități din țară, dar aici - în spațiul nostru - trebuia să le semnaleze cineva, cu toată primejdia pentru viitorul nostru, și acesta este jurnalistul Petru Lechințan.

Ca un element inedit, mai pretențios, el își exersează condeiul și pe teme literare, biografice și scriitoricești, referindu-se la Lazăr Lădariu, Aurel Hancu, Dumitru D. Silitră, Aurel Șeulean, Rodica Șeulean - Tămaș.

Unele instituții, cum ar fi Spitalul, Fabrica de Geamuri, Colegiul Tehnic din Târnăveni (căruia i se dedică un serial, poate și pentru faptul că aici Petru Lechințan a săvârșit o parte din instrucția sa școlară) sunt prezentate cu istoricul lor, fapt care conferă articolelor o incontestabilă valoare documentară, dincolo de evocarea cu deschidere memorialistică și chiar nostalgică.

Un fel de jurnal reportericesc, realizat post factum, tot din perspectiva amintirii, la distanță de câțiva zeci de ani, îl reprezintă capitolul al III-lea al cărții: „În oceanul fundamentalismului islamic", să-i zicem un „micro-roman", cu zece episoade. Este evocată, cu tentă scriitoricească, șederea sa în Iran, timp de trei ani, împreună cu soția, Matilda, și cu o echipă de specialiști, în vederea construirii, aici, pe pământul vechii Persii, a unei Fabrici de Sodă.

Cartea se încheie cu o suită de imagini fotografice care întregesc complementar Jurnalul intim al publicistului.

Menționăm că lansarea cărții lui Petru Lechințan „Pe axa timpului" a avut loc la Casa Municipală de Cultură „Mihai Eminescu" (sala oglinzilor) din Târnăveni, în 11 noiembrie 2014, ora 17, având o multime de invitați speciali: jrs. Sorin Nicolae Megheșan - primarul municipiului Târnăveni, oaspeții: Lazăr Lădariu, Nicolae Băciuț, Ioan Cismaș, Virgil Pană și Mircea Dorin Istrate. Au venit, de la Reghin, Smaranda și Enea German, cu un recital al Grupului folk „Anotimpuri". Lecturi din carte au prezentat: Patricia Diana Tămaș și Ștefan Cziijevska. Acțiunea în ansamblu a fost deosebit de reușită și a fost moderată de către ing. Emil Ciurca și poetul Dumitru D. Silitră.

 

Lasă un comentariu