Presa germană: „Victoria românului de origine germană"

Distribuie pe:

• Ajutorul acordat României de președintele Germaniei

• Furia diasporei române

Duminică seara-târziu, primul post de televiziune german, A.R.D., anunță victoria în alegeri a lui Klaus Iohannis, primul român de origine germană al orașului Sibiu, care devine astfel președintele României.

În cursul dimineții - luni, 17 noiembrie - această știre senzațională reapare a doua ca importanță (după G-20), întregită cu imagini din capitala României, București, prezentându-l pe Iohannis în mijlocul mulțimii celor 20.000 de români, care jubilează.

La scurt timp, președintele Germaniei, Joachim Gauck, îl felicită pe „viitorul președinte român, oferindu-i ajutorul din partea țării sale pentru reconstruirea și modernizarea României".

Urmează o avalanșă de știri și articole, câte 3, în marile cotidiane, comentând acest eveniment, caz fără precedent.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: „Ponta își recunoaște înfrângerea", este primul articol: „Poporul are întotdeauna dreptate". Iohannis afirmă: „Am învins, am recâștigat România".

Friguri pentru Iohannis" este al doilea articol în care victoria este atribuită „participării masive la vot a românilor (65%)", în timp ce „Auslandrumänen au asaltat ambasadele (nr. dublat față de prima rundă), votând în majoritate covârșitoare împotriva ministrului prezident Ponta (ex. în München - 3.964 contra 92 voturi), Ministerul de Externe al României a pregătit pentru cei peste o jumătate de milion de români din străinătate doar 300 localuri de vot".

În noaptea de sâmbătă spre duminică, relatează F.A.Z., în frig și ploaie a început deja formarea cozilor în fața Consulatului General din München. În Stuttgart, o situație similară, 3.000 de români fiind prezenți la prima oră; același scenariu în orașele europene, Brüssel, Londra, Viena etc., cozi de 2 km la Turin (Torino). Faptele se cunosc. Conflictul a escaladat datorită faptului că organizatorii de la ambasade au închis urnele înainte ca toți românii care așteptau să-și exercite votul".

Cotidianul german este de părere că haosul a fost creat de guvernul Ponta, „românii fiind bătuți fiindcă au vrut să-și exprime democratic, prin vot, opinia - caz fără precedent".

La această idee se raliază toate cotidianele germane. Die Welt îl compară pe Victor Ponta cu politicianul ungar Viktor Orban.

„Vrem să votăm!", „Jos guvernul Ponta!", reprezintă furia justificată a diasporei române.

„Rușine, rușine, dați-vă demisia!", sunt cuvintele moderatorului Realității TV, Rareș Bogdan, adresate vinovaților, în direct!

Lasă un comentariu