Deficitul pensiilor, agravat și de… Scăderea natalității și îmbătrânirea populației!

Distribuie pe:

Experții în materie apreciază că o mare problemă a sistemului public de pensii din țara noastră este scăderea natalității și îmbătrânirea populației, fenomen cu care se confruntă toată Europa. Efectul? Scăderea posibilității de a asigura un buget de pensii de stat care să acopere nevoile pensionarilor.

Potrivit unui studiu realizat de Grupul de asigurări Aviva în colaborare cu Deloitte, fiecare român în vârstă de până la 65 de ani, care se pensionează în perioada 2011- 2051, ar trebui să economisească în medie 3.700 de euro anual pentru a acoperi deficitul pensiilor. Deficitul pensiilor în România ajunge - conform sursei citate - la aproximativ 40,2 miliarde de euro, iar românii ar trebui să economisească mai mult chiar din acest moment, pentru a-și menține un nivel de trai apropiat celui dinainte de pensionare. Sigur, România nu este - apreciază analiștii - singurul stat care se confruntă cu aceste probleme, deficitul anual al pensiilor la nivelul Europei este de 1.900 miliarde euro.

Încă o remarcă a studiului menționat: în următorii 40 de ani se vor pensiona 11 milioane de persoane în România, ceea ce înseamnă peste jumătate din populația actuală și de aproape trei ori mai mult decât numărul actual de angajați (4,68 milioane).

Concluzia: siguranța financiară la pensie nu ți-o poți asigura dacă te apuci să economisești cu doar câțiva ani înainte de a ieși la pensie; trebuie să faci asta cu zeci de ani înainte, chiar din momentul în care ai început să lucrezi.

Lasă un comentariu