Propunere: IMPOZITE MAJORATE DE CINCI ORI PENTRU PROPRIETARII CARE ÎȘI NEGLIJEAZĂ IMOBILELE!

Distribuie pe:

Asociația Municipiilor din România (AMR) propune modificarea Codului fiscal în sensul creșterii impozitelor și taxelor de până la cinci ori asupra imobilelor (clădiri și terenuri) neîngrijite sau abandonate, situate în intravilanul localităților.

„Solicităm introducerea în Codul fiscal a prevederilor privind supraimpozitarea imobilelor neîngrijite din România, atât clădiri, cât și terenuri aflate în intravilanul localităților, pentru că avem un număr important de astfel de cazuri și există foarte mulți proprietari care nu onorează această calitate.

Exemple elocvente de imobile neîngrijite sau abandonate sunt, pe lângă clădiri cu fațade nerefăcute și terenuri insalubre, fostele platforme industriale din mediul urban", explică Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea și președinte executiv al AMR.

Robert Negoiță, edil al Sectorului 3 din Capitală și vicepreședinte al AMR, a adăugat că măsura este necesară, întrucât „aplicarea de amenzi conform prevederilor deja existente nu funcționează. Autoritățile locale aplică amenda, proprietarii o contestă și stăm ani de zile în procese pe rolul instanțelor de judecată, timp în care nu putem face nimic, imobilele degradându-se în continuare, iar terenurile fiind din ce în ce mai neîngrijite. Avem nevoie de o prevedere legislativă care să ne permită creșterea impozitelor cât mai mult, atunci când proprietarii acestor imobile nu-i respectă pe cei din jur".

Dr. Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureș, s-a pronunțat de mai multe ori în ultimii ani cu privire la situația unor imobile din oraș, neglijate de proprietarii de drept, de notorietate fiind „Cocoșul de aur" și fostul restaurant „Mureșul" de la Platoul Cornești, care aparțin societății „Romarta", cu sediul în București.

Pentru că amenzile aplicate au fost întotdeauna plătite de către proprietar, nemaiavând căi de atac, Primăria Târgu-Mureș a amplasat în fața celor două imobile bannere cu mesajul „Această clădire nu aparține orașului! Proprietar este Romarta SA București"!

Edilul târgumureșean a mai propus fie achiziționarea clădirilor, prin atragerea de fonduri de la cetățeni, fie preluarea acestora, pentru o perioadă în care să fie puse la punct". 

Lasă un comentariu