CUVÂNT DIN PATERIC „PENTRU AVVA ANTONIE"

Distribuie pe:

 „Sfântul avva Antonie, șezând odată în deșert, a fost cuprins de acedie și de o mare întunecare de gânduri. Și zicea către Dumnezeu: „Doamne, vreau să mă mântuiesc, și nu mă lasă gândurile. Ce voi face în necazul meu? Cum mă voi mântui?". Și, sculându-se puțin, a ieșit afară și a văzut pe cineva ca pe sine șezând și lucrând, apoi sculându-se de la lucru și rugându-se, apoi iarăși șezând și împletind funia, apoi iarăși sculându-se la rugăciune. Acesta era un înger al Domnului, trimis spre îndreptarea și încredințarea lui Antonie. Și a auzit pe înger zicându-i: „Fă așa și te vei mântui". Iar el, auzind aceasta, s-a umplut de multă bucurie și îndrăzneală; și, făcând așa, se mântuia".

„Cronie, preotul Nitriei, ne-a istorisit nouă că Fericitul Antonie povestea: „Un an întreg m-am rugat să mi se descopere locul drepților și al păcătoșilor. Și am văzut un uriaș care ajungea până la nori. Era negru și avea mâinile întinse până la cer, și sub el se afla un lac având măsura mării. Și am văzut suflete zburând ca niște păsări. Cele ce zburau deasupra mâinilor și capului uriașului se mântuiau. Dimpotrivă, cele ce erau prinse de mâinile lui cădeau în lac. Și a ajuns la mine un glas care a zis: „Aceste suflete, pe care le vezi zburând mai sus de acela, sunt sufletele drepților care se mântuiesc în rai. Iar celelalte sunt atrase în iad, urmând voilor trupului și ținerii de minte a răului".

„Zis-a avva Antonie: „Părinții cei de demult, când mergeau în pustie, întâi se vindecau pe ei înșiși, și, făcându-se doctori aleși, vindecau și pe alții. Iar noi, ieșind din lume, mai întâi de a ne vindeca pe noi înșine, îndată începem a vindeca pe alții. Și, întorcându-se boala asupra noastră, se fac nouă cele de pe urmă mai amare decât cele dintâi; și auzim de la Domnul: „Doctore, vindecă-te mai întâi pe tine însuți"".

„PATERICUL EGIPTEAN" - ce cuprinde cuvinte folositoare ale sfinților bătrâni - Ed. Reîntregirea - Alba Iulia, 2014, pag. 9-10 - Tipărită cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

Text cules de pr. Bogdan Stelian Racoți - Parohia Ortodoxă Română „Sf. Ștefan" - Cristești, Mureș

Lasă un comentariu