Proiectele din domeniul politicilor de coeziune sunt întârziate pentru perioada 2014-2020

Distribuie pe:

Trimisul special al AGERPRES, Sorin Blada, transmite: Proiectele din domeniul politicilor de coeziune pentru perioada 2014-2020 sunt întârziate, în condițiile în care nu toate țările membre au reușit să încheie acordurile de parteneriat cu Comisia Europeană (CE) până în luna august, iar una dintre consecințe se referă la programele operaționale, ce nu vor putea să fie avizate integral până la finalul anului 2014, a declarat, marți, parlamentarul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE).

Potrivit acestuia, doar un sfert din programele operaționale regionale ale tuturor statelor membre vor reuși să obțină avizul CE până la sfârșitul lunii decembrie, ceea ce va impune o replanificare a termenelor în primul trimestru al anului viitor, în paralel cu o reașezare bugetară pentru 2015.

„Abia circa o sută dintre programele operaționale la nivelul tuturor statelor membre au reușit să obțină sau vor obține, în zilele următoare, avizul CE. Asta înseamnă că vom avea nevoie de o replanificare de noi termene, undeva în primul trimestru al anului viitor și vom avea nevoie deja de o rectificare bugetară a anului 2015, și, implicit, a cadrului financiar multianual 2014-2020, din cauza acestor întârzieri și a faptului că, până în ultima zi a anului 2014, nu vom putea demara majoritatea programelor operaționale", a explicat, pentru AGERPRES, deputatul european.

Referindu-se la România, Iuliu Winkler a menționat că există o întârziere în ceea ce privește depunerea Programului Operațional Regional, în opinia acestuia fiind necesară respectarea termenului de 15 decembrie pentru transmiterea acestui program la Comisia Europeană.

„România se află în întârziere cu Programul Operațional Regional, acesta fiind cel mai important din punctul meu de vedere pentru că funcționează într-un mod descentralizat și care astfel cointeresează autoritățile locale și județene. Mi se pare esențial să putem să-l depunem până în 15 decembrie, așa cum ministrul de resort a promis, și apoi să obținem avizul CE", a adăugat parlamentarul european.

În ceea ce privește proiectul de buget al Comisiei Europene pentru anul 2015, respins inițial de parlamentarii europeni, Iuliu Winkler a spus că există posibilitatea unui nou vot în cadrul sesiunii parlamentare de la Strasbourg din perioada 15-20 decembrie. În cazul în care bugetul nu va fi aprobat, atunci luna ianuarie va începe cu o prevedere bugetară ce va reprezenta a 12-a parte din bugetul pe anul 2014.

Lasă un comentariu