Schiță de portret, Pictorul Adrian Chira

Distribuie pe:

Individualizarea sa uman-artistică îl prezintă ca pe o persoană devotată artei. Are calitatea de promotor cultural prin mai multe forme organizatorice proprii. A înființat o fundație de artă contemporană, promovând o viziune personală în relația public- artist.

A organizat, în acest sens, ziua atelierelor deschise, oferind publicului șansa să pătrundă în acel loc al tainei și al magiei care este atelierul. A creat o uniune artistică „Totem", care a produs nenumărate expoziții de artă plastică. A fost și președintele uniunii Artiștilor Plastici din Târgu-Mureș după 1989.

În patrimoniul muzeului de Artă picturile lui fac parte dintr-o colecție de artă contemporană realizată de subsemnata. Sunt piese achiziționate din expoziții, colecția a fost intitulată „Noi situații plastice" și reunește plasticieni târgumureșeni din generația lui Adrian Chira. Alături de el sunt Ioan Șulea, Mariana Șerban, Lucia Adriana Călinescu, sculptorii Mureșan Gheorghe și Florin Strejac. O colecție pentru un plus necesar de contemporaneitate într-o instituție tradițională din perspectiva unei lumi pline de speranță. Avem în continuare artiști de valoare, așa cum am dorit să-i creionăm prin această schiță de portret.

Au trecut aproape trei decenii de la prima lui expoziție, din 1986, din sălile U.A.P. Târgu-Mureș, ani în care a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu" din Cluj-Napoca. De atunci a avut zeci de expoziții personale sau în grup. Cea mai recentă a fost deschisă în 26 noiembrie și poate fi vizitată până în 15 decembrie, tot în sălile U.A.P. Expune împreună cu un sculptor, David Morar.

De la debut pictorul Adrian Chira ne-a făcut să ne despărțim de o generație, cea de dinainte, de peisaje și de flori în pictură. Dar, ne-a făcut să ne întrebăm dacă pictura poate fi numai delectare sau este antrenarea spiritului. Leonardo da Vinci era de părere că este „una cosa mentale".

O pictură în care libertatea fluxului de culoare creează construcții picturale ce se transformă în aranjamente expresive. Inserții simbolistice și imagistice, materializarea fanteziei, a energiei creative pe care o are artistul.

Pictura lui poate fi recunoscută ca concepție artistică, organizare și construcție picturală și poți vedea semnele neîndoielnice ale personalității sale artistice. Cine a văzut o dată o pictură de Adrian Chira o poate recunoaște oriunde, mai ales că există o legătură între cele vechi și cele noi.

La Fondul Plastic, Palatul Culturii, Expoziție de pictură și sculptură, de Adrian Chira și Dorel David Morar

Lasă un comentariu