Scrisoare deschisă - Stimați târgumureșeni,

Distribuie pe:

Sunt un cetățean român care a locuit în orașul Târgu-Mureș în perioada anilor 1958-2000, cu o întrerupere de 5 ani, pe timpul studiilor universitare.

Am 77 de ani și trăiesc în prezent în Câmpia Turzii, localitatea mea natală, în casa bunicilor și a părinților mei, trecuți la cele veșnice. Cel mai minunat loc din lume, această casă părintească.

Scrisoarea deschisă adresată dumneavoastră, cu tot respectul și prețuirea mea, are un mobil inedit și poate surprinzător, dar demn de studiat și de luat în seamă.

Întâmplător am aflat, cu mare bucurie în suflet, că se preconizează ținerea, la Târgu-Mureș, a celui de al XVI-lea Congres Internațional de Dacologie, sub egida DACIA REVIVAL INTERNATIONAL SOCIETY, cu sediul la New-York, condusă de dr. Napoleon Săvescu, în calitate de președinte al acestei societăți internaționale „Reînvierea Daciei". Despre preconizatul congres de la Târgu-Mureș, am aflat în luna iulie a.c., la Oradea (unde a avut loc congresul al XV-lea la care și eu am participat), de la niște târgumureșeni, mai inițiați decât mine în materie, Emil Cecălăcean și profesorul Ion Gîju, cărora le mulțumesc și pe această cale.

Stimați târgumureșeni, domnilor prefect, primar, președinte al Consiliului Județean Mureș, dragi prieteni, cunoscuți, foști colaboratori, oameni de cultură, vă rog citiți cu sufletul această scrisoare, din partea unui fost concitadin al dumneavoastră, care nu vă uită că i-ați împlinit stagiul profesional din viață, că l-ați găzduit și i-ați transmis spiritul orașului, cu bunele și relele sale.

Recunosc patetismul întreprinderii mele prin această scrisoare, dar asta vine și din revelația pe care am avut-o la Congresul de la Oradea, unde am aflat, din lucrările științifice prezentate, că teza latinității noastre, ca popor, este falsă, că, de fapt, nu ne tragem de la Rîm, și Eminescu știa asta (de unde oare?), dar conaționalii săi l-au făcut nebun.

Prima frază din prefața scrisă de dr. Napoleon Săvescu la cartea „Genomul uman" este așa: „În contextul actual, agitat și controversat privind originea și evoluția neamului românesc, cartea „Genomul uman", ai cărei autori sunt distinșii dr. Georgeta Cordoș și prof. dr. Alexander Rodewald, vă propune o călătorie genetică inedită care demonstrează - de data aceasta cu puterea de netăgăduit a științei biologice - că noi, românii de pretutindeni, suntem urmașii Romei și, ca atare, avem dreptul inalienabil de a fi considerați ceea ce, de fapt, suntem: urmași ai neamului daco-getic. Azi, oamenii de știință pot stabili traseul parcurs de strămoșii noștri, care, acum 60.000 de ani, s-au aventurat afară din Africa, pentru a coloniza Europa."

Am aflat de la profesorul Ion Gîju, președintele asociației culturale „Maris-Dava", cu care m-am întâlnit acum câteva zile, că are deja făcuți pași în organizarea congresului. Este animat de aceeași dorință, ca un eveniment de amploare cultural-științifică să se desfășoare la Târgu-Mureș, oraș admirat pentru spiritualitatea locuitorilor săi, în toată lumea.

Stimați și dragi târgumureșeni, preluați-l și sprijiniți-l în realizarea acestei manifestări, de suflet și simțire românească!

Dumnezeu să vă dea gândul cel bun și calea!

 

Lasă un comentariu