CITIREA CĂRȚILOR PE FORMAT ELECTRONIC NE PERTURBĂ SOMNUL

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Penn State University și Harvard University, citați de descopera.ro, avertizează că noile tehnologii ce permit citirea cărților în format electronic ne perturbă somnul, recomandarea lor fiind să citim cărți tipărite.

„Când citim o carte în format electronic, pe tabletă sau e-reader, lumina emisă de ecran poate deregla mecanismele ce controlează instalarea stării de somn. Această lumină cu tentă albastră afectează ceasul intern al organismului, care controlează ritmul proceselor fiziologice în cele 24 de ore ale zilei.

Perturbarea ritmului natural al somnului poate avea consecințe negative asupra sănătății, mergând până la efecte grave, precum creșterea riscului de apariție a demenței, a cancerului și a diabetului.

În cadrul studiului nostru, cu durata de două săptămâni, 12 participanți au citit cărți electronice în fiecare seară, timp de 4 ore înainte de culcare. Experimentul a fost apoi repetat cu cărți tipărite. Astfel, am constatat că, atunci când citiseră cărți în format electronic, participanții erau mai puțin somnoroși seara și aveau nevoie de mai mult timp pentru a adormi. Analizele au arătat că ei aveau în organism un nivel mai scăzut de melatonină, un hormon implicat în inducerea stării de somn.

De asemenea, prezentau în timpul somnului o fază REM mai scurtă (somnul REM - rapid eye movement, ce reprezintă o fază esențială a somnului, în cursul căreia se fixează informațiile în memorie). Ceasul lor intern era decalat și aceste persoane erau, în dimineața următoare, mai puțin vioaie decât cele care citiseră cărți tipărite", explică oamenii de știință americani.

Totodată, ei susțin că sunt necesare urgent studii aprofundate care să documenteze efectele dispozitivelor electronice cu ecrane luminoase asupra somnului și asupra ritmului natural al organismului, acest lucru fiind cu atât mai important cu cât astfel de dispozitive sunt folosite de tot mai mulți copii și adolescenți, iar perturbarea somnului acestora poate avea, pe termen lung, consecințe serioase asupra sănătății.

Lasă un comentariu