Suflet de român minoritar în Jugoslavia

Distribuie pe:

Au trecut câteva decenii de când am participat la o sesiune de comunicări științifice organizată la Timișoara de către Societatea de Științe Filologice, cu participarea celor mai de seamă lingviști din țară și cu invitați de la universități de peste hotare. Emoții m-au cuprins când am văzut și am auzit vorbind filologi de renume mondial, autori de lucrări de specialitate, aflate în bibliografia obligatorie în pregătirea pentru trecerea examenelor de grad și pentru participarea la cursuri de perfecționare.

Mi-a fost încredințată sarcina primirii delegațiilor și redactarea procesului verbal al sesiunii.

Marea mea surpriză a fost sosirea delegației din Jugoslavia, care a întâmpinat greutăți la frontieră, când s-a aflat care este scopul deplasării lor în România.

Nu le-a venit să creadă când au aflat că eu sunt director al unei școli generale cu trei limbi de predare: română, maghiară și germană, și cum le este asigurat minorităților de la noi dreptul de a studia în limba maternă în toate gradele de învățământ.

Mi-au spus că ei sunt departe de a se bucura de atâtea drepturi, însă nu protestează și nu comentează, fiind conștienți de realitatea istorică a acelor zile, de consecințele pe care ar putea să le suporte. Ei sunt cetățeni loiali țării în care s-au născut, trăiesc și s-au realizat în viață. Se mirau cum de în România unele minorități sunt nemulțumite de modul în care sunt tratate, deși drepturile ce le sunt asigurate îi situează deasupra tratamentelor de care se bucură minoritățile în statele europene.

Românii din Jugoslavia își amintesc de vremuri mai bune, când Dunărea era traversată cu bărcile, când tinerii de pe cele două maluri ale fluviului se vizitau și încheiau căsătorii. Acum partea română nu mai aproba pescuitul în Dunăre în zona de frontieră, iar asupra celor ce încercau să treacă frontiera clandestin, pentru a ajunge în Occident, grănicerii noștri aveau ordin să tragă, așa că unii și-au găsit sfârșitul în valuri.

Românii din Jugoslavia nutreau nădejdea că viitorul va aduce vremuri mai bune, că situația va reveni la normal.

Lasă un comentariu