La Centrul Regional de Transfuzie sanguină, in Târgu-Mureș, DONAREA DE SÂNGE SALVEAZĂ VIEȚI!

Distribuie pe:

Donarea de sânge este un gest umanitar, anonim și neremunerat, care permite ca în fiecare an milioane de bolnavi să primească o șansă la sănătate și la viață. Donând sânge putem contribui la salvarea vieții unui copil diagnosticat cu leucemie, a unei femei care a născut și a pierdut sânge sau a unui bolnav de cancer care s-a tratat prin chimioterapie. Deoarece până în prezent nu s-a descoperit un înlocuitor pentru sângele uman, el nu poate fi obținut decât prin donare de la un om sănătos, de aceea gestul donării este unul foarte important.

La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină, din Târgu-Mureș (strada Molter Karoly nr. 2, lângă Spitalul Clinic Județean de Urgență), donatorul este înscris pentru donare, după care răspunde unui chestionar cu întrebări specifice, este supus unui examen medical și apoi se efectuează donarea propriu-zisă de sânge.

Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 60 de ani, cu documente de identitate valabile, este un posibil donator. Femeile trebuie să aibă o greutate cuprinsă între 50 și 100 de kilograme, iar bărbații, între 60 și 110 kilograme, să nu consume alcool cu cel puțin 24 de ore înaintea donării și să nu fi avut intervenții stomatologice sau chirurgicale în ultimele 6 luni.

Donarea de sânge este interzisă în cazul în care persoana suferă de hepatită de orice tip, TBC, sifilis, malarie, bruceloza, HIV, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, boli de tiroidă, hipotensiune, hipertensiune, anemie. De asemenea, nu pot dona sânge femeile însărcinate, cele care alăptează sau cele aflate în perioada ciclului menstrual.

Specialiștii susțin că, prin donare, organismul își împrospătează sângele și își crește imunitatea. Totodată, o donare de sânge scade cu 30% riscul de paralizie și de accident vascular. În plus, în urma donării, rezistența la traumatisme crește, iar în cazul unui accident, organismul se va reface mai ușor, fiind deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.

Pe lângă satisfacția că a venit în ajutorul celor care au nevoie de sânge, donatorul beneficiază și de recompense materiale. Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuate; cei care donează regulat sânge au dreptul să efectueze, anual, un examen radiologic și unul biologic gratuit; la cerere, donatorul poate beneficia de 7 tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă sau o zi scutire de frecvență pentru elevi, studenți și militari, în ziua donării; decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care își are sediul instituția la care se face donarea de sânge și o reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun, dacă donarea se face la instituția de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

Lasă un comentariu