Pe aici NU se trece!

Distribuie pe:

Prezentul continuu

Pasagerii au şansa să urmărească tot mai frecvent nişte scene parcă decupate din filmele poliţiste. Ce ascunde valul de reţineri şi expulzări de pe Aeroportul Chişinău?

Colonelul rus

Un bărbat trecut de şaizeci de ani, cu părul uşor încărunţit, moţăia rezemat de spătarul scaunului. Deschise ochii în momentul în care stewardesa anunţa aterizarea avionului pe Aeroportul Chişinău. Se uită pe geam. Soarele strălucea puternic, jos văzându-se câmpurile arate. La sol era plus 10 grade, căldură mare în comparaţie cu Moscova înzăpezită, de unde îşi luase zborul acum două ore. Republica Moldova sărbătorea Crăciunul pe stilul nou. Bărbatul era binedispus, nimic nu prevestea vreo complicaţie. Nu se grăbea, de aceea la ghişeul Poliţiei de Frontieră a ajuns printre ultimii. Avea pregătit paşaportul internaţional de cetăţean al Federaţiei Ruse, precum şi cartela de îmbarcare primită de la compania aeriană. Poliţistul îi răsfoi aparent distrat actele de călătorie. Pasagerul se numea Valeri Gratov, era preşedintele unui fond de caritate şi mergea în regiunea transnistreană, unde avea programate câteva întâlniri. La un moment dat, poliţistul aruncă o privire spre calculatorul din faţă, apăsă câteva taste simultan şi se apucă din nou să cerceteze cu luare aminte paşaportul. În scurt timp, de ghişeu se apropie un alt poliţist şi îl invită pe Gratov să-l însoţească pentru un control adiţional. Au intrat într-o cameră alăturată, unde asupra pasagerului au fost găsite mai multe obiecte: literatură militară, distincţii, livrete, o uniformă de ofiţer al armatei ruse, o serie de documente ce confirmau participarea la conflictele armate din Transnistria, Abhazia, Luhansk şi Doneţk. Uşa s-a deschis brusc şi îşi făcu apariţia un bărbat îmbrăcat în haine civile, însoţit de câţiva mascaţi. Colonelul Valeri Gratov, fostul şef al serviciului de securitate al liderului separatist Igor Smirnov în anii 1990-1996, fu reţinut de Serviciul de Informaţii şi Securitate. În urma verificărilor, se constatase că este un apropiat al lui Antiufeev, ex-preşedintele KGB-ului din stânga Nistrului şi actual ştab

în administraţia rebelă a autoproclamatei „republici populare" din Doneţk. Iniţial, SIS a decis extrădarea lui Gratov în Ucraina, fapt ce a trezit mare nelinişte la Moscova. A urmat un ping-pong de controverse în culise şi, până la urmă, Chişinăul a decis expulzarea acestuia în Federaţia Rusă.

Expulzaţi în decembrie

La doar trei zile de la acest incident, pe acelaşi Aeroport Chişinău fusese reţinut Grigori Maracuţa, un separatist învechit în rele, ex-preşedinte al „sovietului suprem" din autoproclamata republică nistreană. El a primit interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova şi a fost deportat duminică, 28 decembrie, în Rusia. La 19 decembrie, un ofiţer din cadrul pretinselor Trupe Căzăceşti din Rusia fusese reţinut tot pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Acesta sosise de la Moscova, avea mai multe antecedente penale şi dorea să ajungă la Tiraspol. La începutul aceleiaşi luni, pe Aeroportul Chişinău a fost încătuşat de mascaţi un oarecare Serghei Verhovod. Şi acesta sosise cu un avion de pasageri din Moscova.

Suspectat că ar face parte din miliţiile rebele din Luhansk, fusese interogat mai bine de cinci ore de către procurorii şi ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate, iar apoi expulzat. Astfel, numărul persoanelor reţinute şi obligate să părăsească teritoriul Republicii Moldova în decembrie 2014 de pe Aeroportul Chişinău se ridică la patru. Însă această poveste demnă de un thriller a început cu mult mai înainte.

Ca muştele în lapte

Se pare că aerogara din Chişinău este unsă cu miere pentru agenţii şi aventurierii ruşi de tot felul. Cad în plasa Poliţiei de Frontieră precum muştele în lapte. În noiembrie, tot acolo, pe Aeroportul Chişinău, fusese reţinut un tânăr după ce, la verificarea bagajului, a fost găsit un echipament militar similar celui purtat de separatiştii din estul Ucrainei. Respectivul a recunoscut că intenţiona să se implice activ în mişcarea separatistă din estul Ucrainei. În luna octombrie, fusese arestat Vasili Kaşirin, un presupus ofiţer FSB sub acoperire. N-au lipsit reţinerile şi în timpul verii. Mai mulţi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, sosiţi la Chişinău pe calea aerului, au primit interdicţie de a intra pe teritoriul Republicii Moldova, fiind siliţi să-şi ia tălpăşiţa. Totul a început însă la 21 martie 2014, când şoferul unui taxi cu un pasager la bord, care se deplasa de la Aeroportul Chişinău spre Tiraspol, a fost întors din drum de poliţia moldovenească. Călătorul din automobil, care răspundea la numele Serghei Borisov, fusese escortat la sediul Biroului pentru Migraţie. Pretindea că este sociolog, însă SIS îl suspecta de spionaj în favoarea Moscovei.

I se taie cărările

E la mintea oricui că Republica Moldova se apără de Rusia nu pe cont propriu. Nu ar ţine-o cureaua, fireşte, să reziste de una singură. Recent, Moscova, prin gura lui Konstantin Dolgov, reprezentantul MID-ului pentru drepturile omului, acuza SUA că ar fi început o campanie împotriva cetăţenilor ruşi din întreaga lume, vânându-i pe toate meridianele globului. Dincolo de forma speculativă şi politicianistă în care diplomatul rus şi-a îmbrăcat discursul, reproşurile sale trădează şi un lucru absolut real. Occidentul nu stă cu mâinile în sân. Spionii ruşi sunt demascaţi şi încarceraţi, oriunde ar fi. Aşa sunt dejucate uneltirile agresive ale Kremlinului menite să destabilizeze estul şi centrul Europei. Totodată, se iau măsuri pentru a tăia firele care leagă Rusia de Transnistria şi Găgăuzia, împiedicându-l astfel pe Putin să folosească Tiraspolul şi Comratul drept cap de pod în războiul împotriva Kievului. Sunt curmate tentativele serviciilor speciale ruse de a pătrunde în Ucraina prin Republica Moldova pentru a pune la cale sabotaje şi răzvrătiri la Odesa, Herson sau Nicolaev. Guvernatorul autonomiei găgăuze, Mihail Formuzal, recunoştea recent că referendumul din sudul republicii, organizat clandestin în luna ianuarie, a fost doar un proiect-pilot pentru referendumul ilegal care a avut loc o lună mai târziu în Crimeea. Subsemnatul, de altfel, arăta chiar atunci în acest colţ de pagină că Moscova a testat la Comrat farsa secesionistă din peninsulă. Oricum, ruşilor li se taie cărările în Republica Moldova. Li se dă de înţeles că pe aici nu se trece. Suntem abia la începuturile unei lungi perioade de confruntare a Occidentului cu Moscova care se va încheia nu înainte de prăbuşirea regimului Putin.

Lasă un comentariu