PIJAMAUA TREBUIE SCHIMBATĂ LA CEL MULT O SĂPTĂMÂNĂ

Distribuie pe:

Un sondaj realizat în Marea Britanie, citat de descopera.ro, a arătat că numeroşi britanici poartă o pijama timp de două săptămâni sau mai mult, înainte de a o schimba cu alta curată, ceea ce l-a determinat pe un expert în igienă să atragă atenţia asupra pericolelor pe care le implică faptul de a schimba prea rar îmbrăcămintea de noapte.

La sondaj au participat 2.410 de cupluri britanice, cu vârste între 18 şi 30 de ani. Din răspunsurile bărbaţilor, a reieşit că aceştia îşi schimbă pijamaua la două săptămâni, în timp ce femeile o poartă chiar mai mult, respectiv 17 zile.

Aceste rezultate au scandalizat-o pe prof. Sally Bloomfield, specialist în igienă la „London School of Hygiene & Tropical Medicine", care a avertizat că purtarea timp de două săptămâni a aceleiaşi lenjerii de noapte poate duce la infecţii ale pielii, cistite, chiar infecţii cu temutul supermicrob MRSA (un stafilococ rezistent la multe antibiotice şi care produce infecţii foarte greu de tratat).

Ea a explicat că pijamalele sunt în contact intim cu pielea, iar aceasta se descuamează, eliminând celule moarte pline de microorganisme. Aceste microorganisme fac parte din microbiomul obişnuit al corpului uman, dar fiecare regiune a corpului are microbiomul său specific, iar dacă unele dintre acestea ajung în altă zonă decât cea în care trăiesc în mod obişnuit pot provoca îmbolnăviri.

De exemplu, foarte multe persoane au pe piele stafilococi care, dacă ajung în mici leziuni ale pielii, pot să producă infecţii. La fel, cu toţii avem bacteria E coli în intestin, majoritatea tulpinilor acesteia fiind inofensive. Dar, dacă ajung în tractul urinar, pot să determine infecţii urinare, având drept consecinţă cistita. Unele persoane sunt chiar purtătoare ale MRSA, ce poate provoca infecţii rebele la tratament.

Riscul apariţiei tuturor acestor probleme creşte atunci când bacteriile se acumulează pe materialul textil care vine în contact cu pielea noapte de noapte. De asemenea, bacteriile pot fi transferate de la o persoană la alta, când acestea dorm în acelaşi pat.

Şi spălarea pijamalelor purtate mult şi „încărcate" cu bacterii, împreună cu alte rufe poate duce la transferul bacteriilor pe acestea din urmă, putând fi contaminate astfel şi alte persoane din casă.

Pentru toate aceste motive, prof. Bloomfield recomandă ca pijamalele să fie spălate cel puţin o dată pe săptămână. 

Lasă un comentariu