La Liceul Industrial „Traian Vuia" Tg.-Mureş... EMINESCU, „vecinic înamorat"

Distribuie pe:

A devenit un obicei ca în fiecare an, de 15 ianuarie, când se sărbătoreşte ZIUA CULTURII NAŢIONALE, la Liceul Industrial „Traian Vuia" din Tg.-Mureş să se dea EMINULUI ce-i al EMINULUI şi astfel poetului nostru nepereche să i se dea preţuirea ce i se cuvine. Nici ziua de 15 ianuarie 2015 nu a făcut excepţie. La orele prânzului, profesori inimoşi de Limba şi Literatura Română, în frunte cu d-na Simona Grif, sufletul acţiunii, căreia i s-a alăturat d-na Simona Gabriela Oltean, dar şi d-na Siklodi Beata, profesoară de Limba şi Literatura Maghiară, au gândit cu elevii claselor a X-a E şi a XI-a E un program divers şi atractiv. În primul rând, au pregătit două miniexpoziţii, una de carte şi alta de desene (realizate de elevi), având ca tematică pe cel ce nu credea a muri vreodat.

Deschiderea manifestării a fost una menită să provoace emoţie admirativă (ceea ce s-a şi întâmplat), prin vizionarea filmului şi audiţia unei fetiţe de 2 ani şi 10 luni, Anastasia Trofor, care a recitat pe de rost Luceafărul. Au urmat două momente în care, în unul, în urma audierii unor versuri din poemele lui Eminescu, elevii trebuiau să recunoască titlurile poeziilor, şi altul în care elevii audiau versuri din cunoscutele poezii eminesciene şi trebuiau să continuie poeziile respective, cu versurile care se impuneau.

Astfel, s-au recitat poeme precum: Revedere, La steaua..., Pe lângă plopii fără soţ, Şi dacă ramuri bat în geam, Povestea codrului etc. Elevii Bîrsan Liviuţa Casandra (cl. a X-a E) şi Peter Elemer (cl. a X-a A) au interpretat scenic poezia Replici.

Invitat la manifestare în calitate de scriitor, care am avut şi am o slăbiciune pentru poetul nostru naţional, materializată şi prin cărţile dedicate acestuia, am vorbit elevilor despre iubirile lui Eminescu, pasagere sau mai puţin pasagere, cu momentele lor inedite şi singulare, totul sub genericul „Eminescu - vecinic înamorat". Până a ajunge a discuta despre Veronica Micle, singura femeie pe care Eminescu a iubit-o cu adevărat (într-o iubire totuşi inconstantă, cu suişuri şi coborâşuri, neîmplinită, aşa cum se ştie, prin căsătorie), am amintit şi de alte fete şi femei din viaţa acestuia, care i-au fost, ştiute sau neştiute, muze, cărora (unora) acesta le-a închinat frumoase şi nemuritoare poeme. Faptele inedite din iubirile lui Eminescu au fost cele care au manifestat cel mai mare interes, mai ales că auditoriul a fost, în majoritatea absolută, format din adolescente. Două poeme proprii, dedicate iubirii dintre Eminescu şi Veronica Micle, citite de subsemnatul, au completat liric expozeul.

Sărbătorirea lui Eminescu la Liceul Industrial „Traian Vuia" din Tg.-Mureş s-a încheiat cu regretul pentru clipa cea repede, ce ni s-a dat, dar şi cu hotărârea celor care au fost spectatori şi protagonişti, deopotrivă, de a mai participa la astfel de evenimente „balsam pentru suflet", împletire benefică de emoţie şi informaţie culturală.

Lasă un comentariu