Ponta ar vrea ca și românii din Diaspora să achite contribuții sociale!

Distribuie pe:

După ce i-a cam neglijat (puțin spus) la alegerile prezidențiale din 2014, premierul Victor Ponta se gândește la cât de bine ar fi dacă cele trei milioane de români din Diaspora ar plăti contribuții sociale! „În prezent - spunea Ponta - trei milioane din populația cu capacitate de muncă din România este în afara țării și nu plătește bani la fondul de contribuții sociale. Închipuiți-vă dacă cei trei milioane ar cotiza cu 10 euro pe lună, ar fi o contribuție pe care am simți-o."

Așa este. Numai că un adevăr nu poate fi eludat: migrarea masivă a românilor în străinătate, în perioada de după Revoluție, s-a datorat incapacității politicienilor români, a guvernelor ce s-au perindat la conducerea țării de a le asigura, în țara lor de obârșie, locuri de muncă. Acest lucru a condus la o situație pe care am putea-o defini printr-un singur cuvânt: divizarea. Și să vorbim, azi, de „românii din țară" și de… „cei de afară"! așa se face că, dacă după o călătorie turistică, de agrement - de care am fost frustrați în perioada comunistă - românii se întorc (s-au întors) la casele lor, în țara în care s-au născut, mulți alții s-au stabilit definitiv, fie temporar (așteptând vremuri mai bune) în țările de adopție, în care și-au găsit loc de muncă, retribuit, cât de cât, decent. În acești ani (25, de la Revoluție) au avut loc, de asemenea, și schimburi de generații, de mentalități, migrații ale unor întregi comunități, încât, la ora actuală, în afara granițelor trăiesc, într-adevăr, circa 3 milioane de români. Așa-zișii „români de afară" sau populația unei țări de dimensiunea Albaniei! Și nu e vorba doar de românii care și-au găsit un loc de muncă, ci, conform statisticilor, și de cel puțin 30.000 de tineri care studiază în afara țării, și de alte câteva mii care au terminat studiile și, din păcate, nu se mai întorc. Apoi, estimările făcute la nivel european arată că numărul românilor care au migrat pentru muncă a crescut exploziv după aderarea la Uniunea Europeană, numărul celor care muncesc exclusiv în statele UE însumând peste 2,1 milioane de români, conform proiectului Strategiei Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă 2013-2020. Principalele state de destinație ale românilor plecați la muncă în UE sunt Italia - 890.000 persoane, Spania - 825.000 persoane și Germania - 110.000 persoane, relatează Agerpres.ro.

Pentru România, ca țară, în plan demografic, migrația masivă a românilor a condus la faptul că populația stabilă a țării a scăzut la sub 20 de milioane, iar, conform estimărilor, s-ar putea ca, până în 2051, populația stabilă să nu depășească 16,5 milioane de locuitori.

Ar fi nu doar trist, dacă ar fi așa, câtă vreme contribuțiile sociale - de care vorbea Victor Ponta - ar scădea dramatic!

Consecința actuală? Această migrație a forței de muncă activă petrecută într-un interval de timp relativ scurt a dezechilibrat piața muncii, fenomenul fiind greu de gestionat, astfel încât să poată fi elaborate politici adecvate de echilibrare a concordanței dintre cerere și ofertă. Asta și pentru că, potrivit liderului PSD, Victor Ponta, în ultimii ani s-au pierdut 637.000 de locuri de muncă. Șomajul, relativ redus, nu a reprezentat în sine un indicator real de eficiență, atât timp cât multe ramuri economice nu au putut angaja personal suficient și de calitate.

Din păcate, migrația românilor în loc să scadă, se accentuează!

Cauzele? Sărăcia. Un studiu realizat pe un eșantion de 2.306 de respondenți din șapte țări - România, Bulgaria, Serbia, Croația, Turcia, Cehia și Slovacia - relevă, în ce ne privește, că peste 35% dintre românii din mediul urban vor să se mute definitiv în altă țară, dorință manifestată în mare măsură de bărbați, persoane cu nivel de educație scăzut și cu venit mic. O altă constatare. În ultima perioadă, pragmatismul a depășit afinitățile culturale sau de limbă. Astfel, întrucât cei cu opțiuni pentru Spania, Italia sau Franța au emigrat deja, aceste țări nemaifiind însă acum atât de ofertante din punct de vedere economic - în ultima perioadă, Germania și Marea Britanie ocupă locuri fruntașe în intenția de emigrare. Potrivit studiului, Germania este țara în care și-ar dori să trăiască cei mai mulți români care au intenția să emigreze (40,4%), urmată de Marea Britanie (37,1%), SUA (28,7%), Italia (19,7%) și Franța (18,5%). Alte destinații preferate sunt Elveția, Australia, Canada.

Concluzia? Este bine că premierul Victor Ponta ar vrea (doar pasărea mălai visează!) ca și românii din Diaspora să achite contribuții sociale. Dar problema, de fond, e cu totul alta: preocuparea Guvernului (guvernelor) României de a crea locuri de muncă bine plătite!

Fără existența acestora, migrația românilor nu numai că nu va înceta, ci se va intensifica. Cu toate consecințele triste (pentru țară și cei rămași acasă) ce decurg de aici.

 

Lasă un comentariu