Se apropie scadența… Va fi atinsă starea bună a apelor în 2015?

Distribuie pe:

Cu ceva ani în urmă, conducerea Administrației Naționale „Ape Române" informa că scopul principalului instrument de implementare a Directivei Cadru Apa este atingerea stării bune a apelor în 2015.

Potrivit specialiștilor Departamentului Planului de Management și Cooperare Internațională - citați de Curierul Național -, implementarea Directivei Cadru Apa și a celorlalte 17 directive privind calitatea apei, precum și implementarea Directivei privind evaluarea și managementul riscului la inundații reprezintă o provocare importantă pentru gospodăriile de apă, ce va avea ca rezultat asigurarea unui standard ridicat de viață din punctul de vedere al apelor pentru toți cetățenii României, având în vedere atingerea unei calități corespunzătoare, cât și prevenirea efectelor negative datorate fenomenelor externe.

Pe de altă parte, oficiali ai Federației Sindicale „APEHID" au declarat că, la un moment dat, cei 9.459 angajați ai Administrației naționale „Apele Române" administrează 270 de lacuri de acumulare, 122 lacuri naturale, 4.983 km lucrări de regularizare a râurilor, 1.140 km apărări de maluri, 157 canale de aducțiune însumând 640 km, 49 prize de apă, 178 de alte lucrări hidrotehnice și 7.000 km diguri de apărare. Or, potrivit normelor de muncă cunoscute, un agent hidrotehnic ar trebui să aibă în supraveghere o lungime de curs de apă de 12 km sau 15 km de dig, dar, din cauza numărului redus de angajați, unui agent hidrotehnic îi revine o lungime de curs de apă de 70 km, în condițiile în care nu dispune, pentru deplasare, de mijloace de transport corespunzător. Aceasta, alăturată nivelului redus de civilizație a unora dintre români face ca, pentru o categorie de oameni, noțiunea de curs de apă să fie conectată la imaginea dezolantă, cu locuri unde sunt abandonate tot felul de materiale, de la pamperși și Pet-uri la deșeuri menajere, resturi vegetale, rumeguș, deșeuri din lemn și multe altele.

În cazul nostru, la Târgu-Mureș este suficient ca, în unele perioade ale anului, să privim albia Pokloș-ului - în care se aruncă până și scaune și roți auto uzate! -, ca să ne edificăm, dacă mai era cazul, de adevărul celor de mai sus: nivelul redus de civilizație. Din păcate…

 

Lasă un comentariu