SE STING VETERANII DE RĂZBOI

Distribuie pe:

În luna decembrie 2014 Comitetul de conducerea al Filialei Mureș a Asociației Naționale a Veteranilor de Război a analizat activitatea desfășurată atât de organul de conducere al acesteia cât și modul în care au putut fi înțeleși și ajutați, conform reglementarilor legale, veteranii de război, văduvele de război și urmașii acestora.

Ca o primă concluzie și dramatică în același timp este reducerea numărului veteranilor de război, a văduvelor de război și a armașilor acestora.

Este trist, dar în curând titlul de veteran de război va rămâne numai de domeniul amintirilor. Trebuie să-i prețuim cât îi mai avem,

Au fost evidențiate puținele părți pozitive desfășurate atât la nivel central de către A.N.V.R. sau Ministerul Apărării Naționale cât și în plan local de către Primăria Municipiului Tg.-Mureș și Consiliul Județean Mureș - considerăm că este de datoria noastră să o tăcem și acum, și să mulțumim dlui primar dr Dorin Florea, al municipiului Tg.-Mureș, viceprimarului Claudiu Maior care s-au implicat direct și au sprijinit logistic sărbătorirea Zilei veteranilor de război - 29 Aprilie -, participarea la comemorarea eroilor de la Păuliș în octombrie 2014 precum și comemorarea eroilor căzuți în apriga încleștare cu inamicul la Oarba de Mureș, cu ocazia Zilei Armatei Române - 25 Octombrie - precum și de câte ori a fost nevoie și am solicitat sprijin.

Merită de asemenea să mulțumim dlui primar al orașului Luduș Moldovan Ioan Cristian și primăriei Miheșul de Câmpie ce s-au implicat și organizat sărbătorirea a 100 ani de viață a veteranului de război Șomlea Dumitru. Gestul lor a fost apreciat atât de către participanții la eveniment cât și de organele centrale informate în acest sens.

Trebuie să nu trecem cu vederea că în cursul acestui an s-au făcut propuneri pentru a fi decorați doi veterani de război - dintre care unul face parte dintre puținii în viață care au făcut parte din Detașamentul Păuliș - trăiește în Târgu-Mureș și se bucură de aprecierea filialei noastre. Cu părere de rău nu s-a ajuns ca aceștia să fie onorați moral cu câte o decorație în timp ce se dau dintre cele mai înalte distincții unor oameni fără nici o valoare.

Din nou și permanent se ridică problema transportului cu bilete de călătorie eliberate de A.N. V.R., în mod legal și care nu sunt onorate de transportatori. Este vorba în special de transportul cu bilete de călătorie pe mijloacele auto. Transportatorii refuză transportul acestor bătrâni neputincioși pe motiv că Ministerul Finanțelor le refuză de contarea transportului, motivul fiind prevederile Legii 44/1994 privind veteranii de război, precum și uncie drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, care !a art. 16 al a prevede: „veteranii de război și văduvelor de război care locuiesc în mediul rural au dreptul în cursul unui an calendaristic la 12 călătorii interne (dus -întors) gratuite pe mijloacele de transport auto, dacă nu există posibilitatea să călătorească pe calea ferată, sau la 12 călătorii interne gratuite (dus-întors) pe căile fluviale, la alegere.

Considerăm că această prevedere nu mai este de actualitate din cel puțin următoarelor motive: numărul trenurilor s-a redus drastic în timp ce traseele pentru mijloacele auto s-au înmulțit și permit legături cu aproape orice localitate; veteranii de război sunt bolnavi, bătrâni și nici nu se pot deplasa ușor către mijloacele de transport pe calea ferată, și cu greu se pot urca în aceste mijloace. Pentru edificare voi menționa numai două exemple: transportul de la Tg.-Mureș la Sighișoara se poate face și pe calea ferată numai prin Războieni, distanța este de 210 km, față de 52 km. pe mijloace auto; Tg.-Mureș - Târnăveni și retur aceleași mari greutăți iar distanțele între calea ferată și auto sunt destul de mari.

Am intervenit la Consiliul Județean Mureș care în prima fază ne-a bucurat cu ideea că problema va fi rezolvată atâta timp cât licența de transport este asigurată de acest organ pe raza județului Mureș. A rămas cum a fost.

Am scris aceste rânduri cu speranța că probabil vor fi citite de vreun parlamentar din Județul Mureș și va dori să inițieze o modificare legislativă pentru Legea 44/1994 care să permită veteranilor de război ca la alegere să primească documente gratuite de transport pe calea ferată sau auto și în același timp să fie eliminate obligativitatea transportului pe calea ferată a celor din mediul rural, chiar și acelor din urban care au nevoie să se deplaseze în localități rurale lipsite de cale ferată.

Cu regret am constatat că în campania electorală pentru președinția României nici unul dintre candidați nu și-a amintit de BRAVII EROI ÎN VIAțĂ - VETERANII DE RĂZBOI.

Nemulțumiri sunt și față de indemnizațiile primite de veteranii de război - cu mult discriminatorii față de alte categorii pentru acre nici nu există grade de comparație între ce au făcut unii și ce au făcut alții. Ei, veteranii de război au știut să-și facă datoria și stau liniștiți și așteaptă să li se facă dreptate. Veteranii de Război ar mai aștepta, dar nu-i mai așteaptă timpul.

Pentru a nu-i plictisi pe cititori voi încheia cu un citat din nemuritorul Nicolae Iorga care referindu-se la situația veteranilor de război spunea; „ luptătorul care și-a făcut datoria trebuie să se învrednicească de cea mai mare cinste, alături de înțelepții neamului și de conducătorii cei mai înalți ai treburilor publice."

Lasă un comentariu