APETITUL PENTRU INFRACȚIUNI, SIMPTOM AL DEMENȚEI

Distribuie pe:

Oamenii de știință americani de la Departamentul de Neurologie al Universității California din San Francisco, citați de descopera.ro, susțin că apetența pentru infracțiuni (furt, avansuri sexuale, încălcarea proprietății, a regulilor de circulație, urinatul în public etc.) poate fi un simptom al demenței.

„În cadrul studiului nostru, am analizat fișele medicale ale 2.397 de pacienți diagnosticați cu Alzheimer și alte tipuri de demență, între anii 1999 și 2012. Căutând în dosarele acestora cu privire la comportamentul infracțional, folosind termeni cheie precum arestare, furt din magazine, conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor și violență, am găsit informații de acest tip în cazul a 204 pacienți, adică 8,5% dintre membrii grupului analizat.

Comportamentele acestor pacienți erau de cele mai multe ori mai degrabă un semn prematur de demență frontotemporală (maladia Pick) sau de afazie primară progresivă, un tip de demență care afectează capacitățile lingvistice ale pacientului, decât un simptom al instalării maladiei Alzheimer. Dintre pacienții care au avut probleme cu legea, 64 sufereau de maladia Pick, 24 erau bolnavi de afazie primară progresivă, 42 prezentau Alzheimer, iar restul sufereau de alte forme de demență.

Pacienții cu demență frontotemporală sau afazie tindeau să fie mai tineri, cu vârste cuprinse, în medie, între 59 și 63 de ani, comparativ cu bolnavii de Alzheimer, care aveau, în medie, 71 de ani. Peste 6,4% dintre subiecții din așa-zisul grup criminal, care sufereau de demență frontotemporală, au avut episoade de violență fizică și verbală în timpul bolii, comparativ cu 3,4% dintre cei cu afazie și 2% dintre cei cu Alzheimer. În cazul a 4% dintre pacienții cu demență frontotemporală, violența a fost unul dintre primele simptome ale bolii neurologice. Bărbații prezentau o apetență mai mare de a face avansuri sexuale altor persoane și de a urina în public, comparativ cu femeile.

În concluzie, există persoane, în special oameni în vârstă, care comit pentru prima dată o infracțiune, al căror comportament infracțional poate fi pus pe seama unei boli neurodegenerative. În general, depistarea precoce a unei schimbări de comportament, o deviere de la ceea ce era considerat normal în cazul unui anumit individ, ar trebui să ducă la o evaluare medicală preventivă care să caute posibilele cauze cerebrale.

Primele semne de demență frontotemporală pot include schimbări de personalitate, precum dezinhibare, lipsă de empatie, apatie sau comportament obsesiv-compulsiv.

Familia și prietenii pot interpreta cu ușurință drept atacuri personale aceste schimbări de comportament, dar ar trebui să înțeleagă că acestea ar putea fi primul simptom al unei maladii psihice și ar trebui să ceară un control medical. Comportamentul amoral constatat în cazul maladiilor din gama demenței frontotemporale îi apare medicului evaluator ca fiind alegerea asumată a pacientului. Acești indivizi apar ca egoiști și temperamentali, fără a le păsa de îngrijorările celor din jur. Unii dintre acești oameni ajung să fie internați în spitale psihiatrice, în timp ce alții sunt închiși sau plasați în azile psihiatrice, după ce sunt diagnosticați cu o tulburare de personalitate antisocială", explică specialiștii americani.

Ei susțin că bolile din gama demenței frontotemporale pot fi diagnosticate cu exactitate doar cu ajutorul tomografului cu emisie de pozitroni și al testelor neuropsihologice.

Lasă un comentariu