INCURSIUNE ÎN TRECUT

Distribuie pe:

Cu prilejul zilei de 24 ianuarie 1859, al împlinirii celor 90 de ani de la înființare și al zilelor gimnaziale 15-23 ianuarie 2015, la instituția școlară târgumureșeană care poartă numele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, director profesoara Olga Atomei, au fost organizate un întreg evantai de activități.

În ceea ce urmează ne vom referi la o activitate, am putea-o numi, de suflet. Este vorba de întâlnirea între dascălii de azi și de ieri sub genericul „Incursiuni în trecut", desfășurată joi, 22 ianuarie 2015. La eveniment au fost invitați toți dascălii care de-a lungul anilor au făcut parte din corpul dascălilor acestui important lăcaș de cultură și care au binevoit să răspundă invitației conducerii gimnaziului format din profesoara Olga Atomei, director, și profesoara Claudia Chebuțiu și învățătoarea Toth Imola, directori adjuncți. Din cei care au fost invitați au răspuns „prezent" în jur de 80 de dascăli, femei și bărbați, astăzi mulți fiind pensionari, iar unii își desfășoară activitatea didactică la alte unități școlare mureșene.

În deschiderea incursiunii în trecut profesoara Olga Atomei, director, spunea: „Am spus că va fi ceva spontan, ca de suflet. Ne-am dorit să ne întâlnim, să ne amintim, să facem o prezență cu un catalog imaginar, un catalog al amintirilor. Am dorit să ne întâlnim cu toții, cei care am așezat câte o cărămidă pentru a avea această școală, toți am făcut ceva pentru această școală și pentru aceasta merităm aplauze. Vă mulțumesc pentru că v-ați făcut timp pentru a fi alături de noi și sper ca aceste momente să se aștearnă în sufletul dumneavoastră și să vă amintiți de această școală".

Apoi, într-o ordine aleatorie, directoarea, împreună cu directoarea adjunctă Toth Imola, au strigat catalogul și cei nominalizați au memorat din activitatea desfășurată la această instituție școlară târgumureșeană.

Printre cei prezenți au fost nominalizați Olga Jinga, fosta directoare, timp de 24 de ani, Iuliana Popa, fostă directoare, directorii adjuncți, Barta Zoltán, care a întocmit o monografie a acestei școli, Vita Csaba. În continuare, alți foști dascăli au luat cuvântul și au evocat anii frumoși petrecuți în clasă, contribuind la buna educație a tinerilor elevi și au mulțumit pentru invitația de a participa la acest unic eveniment.

În memoria dascălilor care au fost la aceasta școală și au trecut la cele veșnice s-a păstrat un moment de reculegere.

Un alt moment al întâlnirii dascălilor de ieri și de azi l-a constituit prezentarea conducerii, formată din cei trei dascăli nominalizați mai sus, cât și a cadrelor din prezent, care contribuie la educarea tinerei generații.

În cadrul întâlnirii, am aflat de la învățătoarea Fridrik Aurora, că prima elevă a acestei școli a fost Victoria Fridrik, care este în viață și are frumoasa vârstă de 95 de ani.

La eveniment a luat parte și profesorul Ioan Săcărea, titular la această școală, dar îndeplinește funcția de președinte al Sindicatului „Spiru Haret", care a oferit directoarei și fiicei sale câte un frumos buchet de flori.

În final a fost proiectat un film cu activitățile care se desfășoară în școală, cât și lansarea noului număr din revista „Raza de soare", care poartă ca motto citatul: „90 de ani de educație."

Lasă un comentariu