CONTEMPORANI DE GENIU: OLEG DANOVSKI, “SFINXUL SLAV”

Distribuie pe:

Pe 9 februarie 1917 se naște, la Voznesensk, în Ucraina, OLEG DANOVSKI, cel care avea să devină întemeietorul școlii românești de balet modern, fondatorul și directorul primului teatru de balet din România. Ca balerin, OLEG DANOVSKI va apărea pe toate marile scene ale lumii, de la Balșoi Teatru din Moscova și Opera din Milano, la Metropolitan Opera din New York.

Cel care avea să fie supranumit “Sfinxul Slav”, a crescut de mic într-un mediu artistic, la Teatrul din Cernăuți, unde mama sa, Juliette, era maestră de balet. La 14 ani, fuge la București cu o elevă a mamei sale. După o perioadă de lipsuri, în care a dormit în parcul Cișmigiu și a mâncat doar pâine și apă, s-a angajat ca balerin la Teatrul “Cărăbuș”. Foarte curând avea să devină aici prim-solist, acceptând provocarea de a-l înlocui pe balerinul care se îmbolnăvise. Remarcabila sa evoluție la premieră i-a adus supranumele de “Sfinxul Slav”.

La 17 ani, devine cel mai tânăr coregraf din lume. Se angajează ca solist la Opera Română din București, unde începe să monteze spectacole remarcabile. Este invitat la Londra, să monteze “Lacul lebedelor”, de Ceaikovski, capodopera sa fiind una dintre cele mai bune montări cunoscute. Își formează un ansamblu de 150 de balerini, iar în 1949 devine decanul Academiei de balet. În 1978, când Aurel Manolache, directorul Teatrului “Fantasio” din Constanța, îi propune o colaborare, îl convinge pe acesta să înființeze o secție de balet a teatrului, “Ansamblul de balet clasic și contemporan”, pe care l-a constituit inițial din tineri absolvenți ai liceelor de coregrafie din București și Cluj. La acest teatru, OLEG DANOVSKI va monta trilogia ceaikovskiană: “Lacul lebedelor”, “Frumoasa din pădurea adormită” și “Spărgătorul de nuci”, dar și multe alte spectacole remarcabile.

La Teatrul “Constantin Tănase”, OLEG DANOVSKI va semna coregrafia, alături de Nicolae Sever, Sandu Feyer și Minam Răducanu, pentru spectacolul muzical “Pagini alese din Revista de altădată”, de Nicușor Constantinescu și George Voinescu. Tot împreună cu Nicolae Sever și Sandu Feyer, OLEG DANOVSKI va realiza coregrafia pentru spectacolul “Revista dragostei”, de Nicușor Constantinescu și George Voinescu, pentru “Grand Music-Hall de Bucarest”, remarcabil spectacol prezentat de Teatrul “Constantin Tănase” la faimoasa sală “Olympia” din Paris, în cadrul turneului întreprins în Franța, în anul 1965, și pentru “Revue der Liebe (Revista Dragostei)”, un alt mare spectacol al Teatrului de Revistă jucat la Berlin, la Friedrichstadt Palast, în același an.

Se stinge din viață pe 21 octombrie 1996, la Constanța.

Lasă un comentariu