„NU TREMUR LA CUTREMUR!"

Distribuie pe:

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) a lansat luni, 26 ianuarie 2015, o campanie preventivă, intitulată „Nu tremur la cutremur", în scopul conştientizării de către populaţie a riscurilor pe care le implică un seism puternic şi ce reguli trebuie să respecte într-o astfel de situaţie, astfel încât şansele la supravieţuire să crească.

Chiar dacă în zona intracarpatică suntem, oarecum, ocoliţi de efectele devastatoare ale unui seism puternic, este nesăbuit din partea noastră să ignorăm sfaturile pe care specialiştii în situaţii de urgenţă ni le acordă gratuit, mai ales că, dintr-un studiu recent, reiese că 80 la sută dintre adulţii din România nu ştiu cum să reacţioneze în caz de cutremur, motiv pentru care mulţi ar lua decizii care le-ar putea fi fatale sau care ar încetini intervenţia salvatorilor.

„În cazul unui cutremur puternic, tinerii cu vârste între 18 şi 35 de ani, care nu au trăit experienţa unui cutremur de nivelul celui din 1977, cu cât ştiu mai puţin, cu atât cred că sunt mai bine informaţi, ceea ce este foarte periculos. De exemplu, cei mai mulţi nu şi-au pus niciodată problema să stabilească cu membrii familiei un loc de întâlnire, în condiţiile în care telefonia mobilă nu ar funcţiona o perioadă", ne avertizează specialiştii IGSU.

În cadrul campaniei, prin intermediul televiziunilor şi în mediul online, vor fi difuzate şapte spoturi cu scenarii diferite, din care cetăţenii află ce trebuie să facă în cazul în care cutremurul îi surprinde într-un apartament de bloc, într-un supermarket, la serviciu sau pe stradă.

„Din aceste spoturi, cetăţenii află că, în cazul unui seism, nu trebuie să plece pe scări sau să ia liftul, ci să se adăpostească sub un corp de mobilier rezistent sau sub tocul uşii. În acelaşi timp, dacă la momentul producerii cutremurului sunt pe stradă, trebuie să se îndepărteze de clădiri, de pe care se pot prăbuşi cărămizi, bucăţi de tencuială, coşuri de fum, geamuri, ghivece de flori etc. Populaţia trebuie să aibă încredere în ceea ce i se comunică oficial şi nu în anunţuri făcute de aşa-zişi specialişti", a declarat, la lansarea campaniei, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Potrivit acestuia, în caz de cutremur, Bucureştiul este cel mai vulnerabil, în special clădirile construite înainte de 1940, din centrul vechi.

Întrucât sfaturile sunt utile şi în cazul altor catastrofe naturale, avem tot interesul să le accesăm pe site-ul www.nutremurlacutremur.ro

Lasă un comentariu