A venit ora socotelilor și a condamnărilor!

Distribuie pe:

Afirmam, cu doi ani în urmă, că, pentru aceia care au furat, au pus mâna pe banul public, au făcut afaceri necurate, au trădat, s-au murdărit de mocirla tranziției postdecembriste, va veni o vreme când vor da socoteală pentru încălcarea legii românești și vor plăti pentru matrapazlâcurile lor! Marțea trecută, Înalta Curte de Casație și Justiție, printr-o sentință definitivă, i-a condamnat pe fostul ministru al Economiei, Codruț Șereș (la patru ani și opt luni de închisoare, cu executare), iar pe fostul ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației, Nagy Zsolt, la patru ani de închisoare, în dosarul privatizărilor. Sentința este definitivă, așa că foștii miniștri vor fi duși la închisoare! Completul de cinci judecători ai Înaltei Curți a redus pedeapsa primită anterior de Codruț Șereș, de șase ani, la patru ani și opt luni de închisoare, cu executare, pentru trădare prin transmitere de secrete, iar pentru Nagy Zsolt pedeapsa a fost redusă, de la cinci la patru ani de închisoare, cu executare, pentru aderare la un grup infracțional.

Cu același prilej, Vadim Benyatov, consultant internațional, a fost condamnat la patru ani și șase luni de închisoare, cu executare, pentru spionaj, după ce, anterior, a fost condamnat la o pedeapsă de 10 ani, cu executare. Trimis în judecată, în 2007, de procurorii DIICOT, Vadim Banyatov a fost acuzat pentru obținerea de informații secrete din domeniul energiei, al economiei naționale a României, informații în măsură să pericliteze securitatea statului.

Alte condamnări dispuse de instanță: Stamen Stanchev (5,2 ani), Michal Susak (cetățean ceh, 4 ani), Mircea Călin Flore (senior director CSFB Europe Ltd.Londra, cetățean româno-englez, 4,6 ani), Mihai Radu Donciu, fost consilier al ministrului Comunicațiilor și Tehnologiei Informației (5 ani), Mihai Dorinel Mucea (fost adjunct al șefului Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie, 4 ani), Gabor Kerekes (4 ani), Mustafa Oral (cetățean turc, 3 ani). În acest dosar, Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea și Mihai Radu Danciu au fost trimiși în judecată sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, cu caracter transnațional, spionaj și trădare prin transmitere de secrete.

Conform DIICOT, între 2005-2006, Codruț Șereș (care, în decembrie 2006, și-a dat demisia din funcția de ministru, fiind interceptat de Serviciul Român de Informații, privind legăturile cu Stamen Stanchev), Nagy Zsolt, Gabor Kerekes, Mircea Călin Flore, Michal Susak, Mustafa Oral au constituit sau aderat la un grup infracțional organizat, cu caracter transnațional, din care au făcut parte și Vadim Benyatov, Stamen Stanchev, Mihai Dorinel Mucea și Mihai Radu Donciu, în scopul comiterii unor infracțiuni grave, pentru a obține, direct sau indirect, un beneficiu financiar sau material.

Cei șase (Codruț Șereș, Nagy Zsolt, Gabor Kerekes, Mircea Călin Flore, Michal Susak, Mustafa Oral) sunt acuzați de activități ilicite, cu caracter penal, în legătură cu privatizarea S.C. Electrica Muntenia-Sud, vânzarea pachetului de 8% din acțiunile Petrom, restructurarea S.C. Romaero SA București și S.C. Avioane SA Craiova, consultații la privatizarea SN Radiocomunicații, dosarul „Hidroelectrica", adjudecarea licitației în vederea consultanței privind restructurarea și privatizarea CN Poșta Română, listarea la bursă a pachetului de 46% din acțiunile deținute de statul român la S.C. Romtelecom SA.

Lasă un comentariu