Întâmplări neîntâmplătoare

Distribuie pe:

• Încercând să joace teatru în Sibiul fostei capitale culturale a Europei, cu 80 de lei biletul de intrare, anunțatul spectacol al mereu tânărului actor Radu Beligan, trecut de vârsta de 90 de ani, a fost anulat din lipsa publicului plătitor. Dacă l-ar fi făcut pe gratis, atunci ar fi fost o înghesuială precum la sărutul sfintelor moaște sau la împărțeala agheasmei

• Doi medieșeni, tată și fiu, purtând același nume de Victor Dima, au descoperit întâmplător într-un răzor de pe malul drept al râului Târnava Mare, nu departe de orașul Copșa Mică, o adevărată comoară arheologică, alcătuită din 190 de piese turnate în bronz, constând din brățări, arme albe (cuțite, sulițe, săgeți și arcuri), fragmente de vase și unelte de uz casnic și gospodăresc. Studiind compoziția metalului, ca și forma fiecărei piese în parte, cercetătorii istorici-arheologi ai Muzeului municipiului Mediaș au stabilit că respectivul depozit de bronzuri datează de la începutul Epocii Fierului, anii 3150-3000, î.e.n., făcând parte din Cultura Hallstatt.

• S-au scurs 330 de ani de la moartea prolificului dramaturg francez Pierre Corneille (n.6 ian.1606, Rouen - d.1 oct.1684, Paris), creatorul tragediei clasice, autorul pieselor „Cidul", „Horațiu", „Cinna", „Plyeucte", „Oedip", „Iluzia comică" și „Moartea lui Pompei".

• La 1 octombrie 2014 s-au împlinit 115 ani de la moartea ziaristului și prozatorului Anton Bacalbașa, cel dintâi redactor-șef al revistei lui I.L. Caragiale „Moful român" și autorul personajului cazon-militar „Moș Teacă".

Lasă un comentariu