Casa lui Hitler, transformată în secție de poliție; lucrările încep în octombrie

Distribuie pe:

Lucrările pentru transformarea locului natal al lui Adolf Hitler într-o secție de poliție vor începe în octombrie, a anunțat luni guvernul austriac, într-un caz controversat care a suscitat critici ani la rând, transmite AFP.

“Începutul lucrărilor este programat pentru 2 octombrie”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

“După renovarea arhitecturală, în această clădire cu un trecut greu vor fi instalate o secție de poliție și un centru de formare pentru ofițerii în domeniul drepturilor omului”, se arată într-un comunicat emis recent.

S-a decis ca această clădire să nu fie transformată într-o casă memorială pentru ca locul în care s-a născut Adolf Hitler, la 20 aprilie 1889, și unde și-a trăit primii ani de viață, să nu devină un loc de pelerinaj neo-nazist.

Obiectivul este “ruperea durabilă a cultului care îi este dedicat lui de cercurile extremiste”, a explicat o comisie de experți înființată în 2016, de guvern.

Totodată, a fost exclusă demolarea clădirii, Austria fiind nevoită “să se împace cu trecutul său”, conform istoricilor.

Guvernul a purtat o lungă bătălie juridică pentru a-și asigura proprietatea asupra acestei case din centrul orașului Braunau am Inn (nord), la frontiera cu Germania.

Programul a fost amânat, iar costul lucrării este estimat în prezent la 20 de milioane de euro, proiectul fiind finanțat de stat. Inițial, costurile se ridicau la cinci milioane de euro, notează AFP.

Noii ocupanți ar urma să se mute în 2026, potrivit ministerului, care a declarat că își “va menține proiectul”, în pofida apariției unor noi critici.

Regizorul unui documentar care va fi lansat la sfârșitul lunii august, Günter Schwaiger, a solicitat autorităților să renunțe la această transformare a clădirii în secție de poliție.

Acest lucru ar echivala cu “împlinirea chiar a dorinței lui Hitler” de utilizare administrativă a clădirii, așa cum se arată într-un articol publicat într-un ziar local în mai 1939, a spus regizorul, luni, în cadrul unei conferințe la Viena. (Agerpres)

Lasă un comentariu