Sighișoara sub lumină eminesciană

Distribuie pe:

Direcția Județeană pentru Cultură Mureș și Asociația Literară „Creneluri Sighișorene" au organizat la Hotel „Cavaler", reuniunea culturală „Eminescu n-a existat". Cu această ocazie, a avut loc și lansarea celui de-al cincilea număr al revistei culturale „Creneluri Sighișorene".

Manifestarea culturală a început cu o rugăciune rostită de preotul Adrian Dobre, invitat special, care a rostit și o cuvântare în legătură cu Eminescu. La o vârstă foarte înaintată, a recitat din memorie poeme eminesciene și a vorbit despre importanța cunoașterii operei poetului, fapt care mă face să am convingerea că corpul nu poate delimita vârsta unui om, ci mintea.

Asociația Literară „Creneluri Sighișorene" are ca scop revigorarea culturii locale prin literatură și artă, iar, în calitate de redactor-șef al revistei cu același nume, am inclus în acest număr al revistei, în afară de crețiile colegilor mei, articole sau creații ale colaboratorilor și partenerilor.

Fiecare coleg de cenaclu și-a exprimat opinia și a făcut referire la articolele cuprinse în revistă. Marcela Rezeanu, Codrea Nicolae, Ana Munteanu Drăghici, Piroska Hanea, Anca Nicoleta Micu, Anda Voican, care a scris imnul cenaclului, Ștefania Pârlea, care a interpretat cu vădit talent cântece populare care au impresionat auditoriul.

Dr. Nicolae Teșculă, director al Muzeului Sighișoara, una din cele mai de seamă instituții ale orașului, a făcut aprecieri vis-a-vis de conținutul revistei, de evoluția în diversitate a articolelor, cât și al lucrărilor artistului plastic Petru Purcariu, care ilustrează revista. Petru Purcariu a vorbit cu emoție despre starea pe care o are atunci când se exprimă într-o lucrare, când o expune public și când arta sa e apreciată.

Momente de maximă atenție a atras prof. Răzvan Ducan, care a susținut conferința „Eminescu vecinic înamorat - iubirile poetului". „Ceea nu am învățat în școli și a fost ocolit este faptul că Eminescu a fost în primul rând un om cu sentimente și trăiri reale, el a avut nevoie de iubirea fizică așa ca noi toți și nu doar a scris despre ea" - au fost cuvintele scriitorului de la Târnăveni, care a marcat lucruri esențiale și în cartea „Poporul de proști versus Eminescu", prezentată cu altă ocazie și la Sighișoara. Așa a aflat auditoriul despre toate iubirile lui Eminescu, dar mai ales despre povestea sa de dragoste cu Veronica Micle, despre corespondența dintre cei doi, din care au fost citate câteva extrase.

Nicolae Băciuț, directorul Direcției Județene de Cultură Mureș, autor a peste 70 de cărți și lucrări literare, care este și tehnoredactorul revistei, a susținut recitalul poetic „Să ne împrietenim cu Eminescu", moment de vârf, receptat cu maximă atenție. Auditoriul a fost captat și încântat de impecabila recitare, de emoția transmisă prin recitarea poemelor eminesciene.

„Omul nu are nevoie de hrană doar pentru trup, ci și pentru suflet" - iată o evidența la îndemâna oricui.

Domnia sa a adus aprecieri referitoare la evenimentele din sfera culturii, care se desfășoară la Sighișoara, a vorbit despre importanța unui act cultural pentru o comunitate, a nevoii de susținere financiară a unui act cultural, în special de către administrația locală.

Lansarea cărții sale „Între Csilla și Caribda" a fost bine venită pentru a informa auditoriul despre un abuz de putere al unui vremelnic și jalnic ministru al culturii.

Seara literară a fost presărată de recitări, spiritul lui Eminescu ne-a înconjurat pe toți ca pe o singură inimă și pot să spun, după câte am citit, că Eminescu nu cânta incidențele unei iubiri, ci iubirea; nu cânta farmecele unei femei, ci femeia; nu ne-a dat crâmpeie separate din natură, colțuri de peisaje, ci ceea ce este mai general în natură.

Să ne împrietenim și să iubim poezia eminesciană.

 

IMNUL CENACLULUI „CRENELURI SIGHIȘORENE"

Rostiri de suflet

 

Atât cât astrele mai sunt,

Cât oamenii sfințesc pământ,

Să dăruim alean și tihnă

În suflete ce n-au odihnă.

 

Răsun-al crengilor caval,

Chemând cocorii de cristal,

Rostiri de suflet românesc

Pătrund în colț dumnezeiesc.

 

Din lacrimi argintii mai știm

Latin condei să încropim,

Rostiri de suflet zbuciumat

Doinesc păstorii pe-nserat.

 

La cetățuia de legendă,

Creștine umbre se perindă,

În sufletele lor mocnește

Eternul dor de românește.

Versurile de Andei Marilena Voican. Aranjament muzical Traian Comșa.

Mulțumim domnului Petru Bașa, pentru sprijinul oferit în realizarea acestui eveniment.

Lasă un comentariu