Domeniul economic și fiscal și măsurile sociale, printre obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune legislativă

Distribuie pe:

Domeniul economic și fiscal și măsurile sociale se numără între obiectivele Guvernului pentru actuala sesiune legislativă care au fost prezentate de premierul Victor Ponta în plenul Camerei Deputaților.

„Cele 12 domenii pe care le prezint Camerei Deputaților, principalele obiective, se referă la atribuțiile guvernului, în special în domeniul economic, social și al sistemelor fundamentale - sănătate, educație. (...) Aceste priorități pornesc de la premisa unei stabilități și colaborări între Parlament - Guvern, stabilitate și colaborare care au făcut ca în ultimii trei ani să avem creștere economică, o reducere a șomajului. Numai în 2014 numărul șomerilor s-a redus cu 140.000 de cetățeni români, care au un loc de muncă în plus. Inflația din 2014, de 1%, a fost de natură să păstreze prețurile sub acest nivel al inflației", a subliniat șeful Executivului.

Potrivit premierului, două sunt reperele principale pentru sesiunea parlamentară care a început luni: măsurile legislative de continuare a creșterii și stimulării economice și un obiectiv „care poate fi atins doar în colaborarea Parlament - Guvern pe termen lung", și anume o parte cât mai importantă din creșterea economică să fie dusă către cetățeni

printr-o distribuție mai echitabilă și pe păstrarea echilibrelor sociale. „Din acest punct de vedere, strategia de combatere a sărăciei, pe care am elaborat-o în colaborare cu instituțiile internaționale, va fi prezentată Parlamentului", a adăugat premierul.

Ponta a afirmat că Guvernul va prezenta Parlamentului noul proiect al Codului fiscal și de procedură fiscală.

„Acest document fundamental, care urmează să fie dezbătut și de dvs. și îmbunătățit în dezbateri și să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, are ca obiectiv o legislație mult mai clară, mult mai predictibilă într-un domeniu fundamental, cel al fiscalității care să mențină reducerea CAS, a TVA la pâine, a cotei unice, a scutirii impozitului profitului reinvestit și care să creeze condițiile în 2015 - 2016 de combatere a evaziunii fiscale, reducerea birocrației (...) și îndeplinirea unui obiectiv încă nefinalizat - reducerea TVA la un nivel care să se apropie de momentul 2010, când a crescut de la 19 % la 24 %. Astfel, prioritatea absolută a Guvernului - reducerea evaziunii fiscale - va avea prioritate. (...) Măsurile pe care le propunem alături de noul cod fiscal și de procedură fiscală sunt folosirea noilor tehnologii", a arătat Victor Ponta.

Un alt obiectiv privește măsurile sociale. „Cât timp voi fi prim-ministru și șef al Guvernului voi respinge termenul de «pomeni electorale» aplicate măsurilor sociale. Indexarea pensiilor anuală, dublarea alocațiilor pentru copii din familiile dezavantajate, indexarea indemnizației persoanelor cu dizabilități, nu sunt pomeni electorale, motiv pentru care vrem să vă cerem sprijinul dvs. să le aplicăm și în 2015, când nu sunt alegeri, și în 2016 și în 2017, pentru că sunt măsuri de echilibru social care definesc obligația noastră de a avea o societate mai omenoasă, care să aibă grijă nu doar de cei puternici și bogați", a arătat Victor Ponta.

Lasă un comentariu