Restricții la intrarea pe teritoriul SUA pentru deținătorii de pașapoarte ungare. Rusia anunță viză electronică “pentru toți cetățenii maghiari”

Distribuie pe:

Ambasada americană la Budapesta a comunicat, marți, 1 august, că perioada de valabilitate oferită cetățenilor Ungariei în cadrul sistemului electronic de vize (Electronic System for Travel Authorization - ESTA) scade de la doi ani la un an și va fi permisă câte o singură intrare în SUA.

Ambasada a menționat că, între 2011 și 2020, Ungaria a acordat cetățenia etnicilor maghiari din țările vecine “fără a exista măsuri adecvate de securitate pentru verificarea identității acestora”, astfel că au devenit cetățeni unguri peste un milion de maghiari, dintr-un calcul politic al premierului Viktor Orban, care a obținut, în acest mod, voturi în plus la alegerile ulterioare, notează Reuters, citată de agerpres.ro.

În contextul noilor prevederi în cadrul programului de vize, Reuters observă că relațiile între Washington și Budapesta au fost afectate, recent, de întârzierea votului în parlamentul ungar pentru aderarea Suediei la NATO.

Un alt motiv de dezacord ar fi restricționarea de către guvernul de la Budapesta a drepturilor minorităților sexuale - lesbiene, homosexuali, bisexuali, transsexuali etc.

Un oficial guvernamental american de rang înalt a declarat agenției citate - care nu îi dezvăluie numele - că modificările anunțate marți nu se aplică celorlalte 39 de țări participante la programul de vize, ci sunt “specifice Ungariei”, deoarece “există o problemă de sistem, și anume că au fost emise sute de mii de pașapoarte între 2011 și 2020 fără a exista cerințe de verificare a identității”.

Pentru guvernul ungar, această măsură constituie o “răzbunare” a administrației Biden, din cauză că Ungaria a refuzat să dezvăluie Washingtonului lista cu maghiarii care trăiesc în străinătate, în contextul în care, tot marți, SUA au solicitat Budapestei date personale despre etnicii maghiari cu dublă cetățenie care trăiesc în afara granițelor țării, a anunțat Ministerul de Interne de la Budapesta. Or, Ungaria nu va dezvălui astfel de date “deoarece este în joc securitatea etnicilor maghiari”, a precizează ministerul citat.

Subiectul a fost discutat în cadrul unei conferințe de presă a Departamentului de Stat al SUA, unde purtătorul de cuvânt Matthew Miller a declarat că în privința deciziei, singurul factor luat în calcul a fost respectarea cerințelor programului de vize. Despre motive, oficialul a spus că guvernul american are informații despre faptul că pașapoarte maghiare au fost obținute și de infractori, întrucât înainte de 2020, adică înainte de introducerea pașapoartelor biometrice în Ungaria, verificarea identității celor care au solicitat cetățenia maghiară nu a fost adecvată, astfel că “rețele criminale au putut profita de această mană cerească, ocazionată de naționalistul Viktor Orbán, pentru a obține în mod fraudulos pașapoarte ungare autentice”, notează AFP.

Când a fost întrebat dacă guvernul american are informații concrete despre posibili infractori care să fi intrat în Statele Unite ale Americii în posesia unor pașapoarte maghiare, purtătorul de cuvânt nu a oferit un răspuns, notează MTI.

Anterior, ungurii, la fel ca cetățenii din alte 39 de țări, puteau călători liber trei luni în SUA, de câte ori doreau, după o simplă cerere de autorizare electronică, valabilă timp de doi ani.

Washingtonul a amenințat de mai multe ori că le va restricționa circulația, criticând distribuirea a aproape un milion de pașapoarte de către Ungaria - cu o populație de aproximativ 10 milioane de locuitori - etnicilor maghiari din țările vecine.

Din 2021, cetățenia a fost acordată rapid “fără o verificare adecvată a identității” solicitanților, scrie ambasada, care deplânge faptul că premierul Viktor Orbán refuză “să remedieze pe deplin această vulnerabilitate”.

După anunțul de marți că Statele Unite vor restricționa semnificativ călătoriile fără vize pentru cetățenii Ungariei, Rusia a anunțat, imediat, că va oferi vize electronice tuturor cetățenilor maghiari. Viza elec

tronică pentru Rusia va fi deschisă cetățenilor din 55 de țări, inclusiv din țări europene nenumite, transmite 24.hu.

Viza este valabilă în scop turistic, de afaceri, umanitar și de vizită, iar titularul are dreptul la o ședere unică de șaisprezece zile.

Programul rusesc de vize electronice a fost extins la țările care nu se află pe lista statelor considerate neprietenoase cu Rusia, în urma unui ordin al președintelui rus Vladimir Putin din toamna anului trecut. Ileana Sandu

Lasă un comentariu