Simpozion științific pe teme din agricultură

Distribuie pe:

Iarna este anotimpul favorabil instruirilor profesionale pentru agricultori. Pe vremuri, în acest anotimp se organiza învățământul agrozootehnic de masă, prilej de prezentare de către specialiști a tehnologiilor noi de cultură și îngrijire a animalelor. Astăzi, sunt la modă simpozioanele științifice, cu diverse teme de actualitate din cercetarea științifică, întruniri la care participă, în primul rând specialiști de înaltă calificare, și prea puțini fermieri cu exploatații agricole mici. De remarcat și faptul că fermierii mureșeni, în marea majoritate, au studii de specialitate, și că județul Mureș a rămas printre județele fruntașe din țară la capitolul agricultură intensivă, cu producții mari, datorită și competenței profesionale a celor care practică nobila meserie de agricultor. În ultimii ani, la nivel de județ, s-au obținut producții record la cereale și plante tehnice,la nivelul celor din țările cu o agricultură performantă. A devenit o realitate producția de 60.000-70.000 kg de sfeclă de zahăr la hectar; 7000 kg de grâu/ha, 11.000 kg /ha de porumb boabe etc., etc. Performanțele realizate de fermierii mureșeni, pe lângă condițiile agrometeorologice favorabile din 2014, sunt legate și de respectarea cu strictețe a tehnologiilor de cultură. Realizarea dezideratului presupune și o instruire profesională continuă. În această idee, marți, 3 februarie a.c., la Hotel Bussines din Târgu-Mureș, a avut loc un Simpozion științific organizat de S.C. REDOXIM, Caussades Semencs și Firma Bayer, cu participarea specialiștilor de la firmele respective și fermieri din județ. Din partea Redoxim au participat ing. Sorin Gabor - director zonal pentru județul Mureș, din partea Caussade Semencs - ing. Szabo Laslo - director zonal, iar din partea Bayer - ing. Gyorfi Mihaly - director zonal. Au participat și specialiști de la DADR Mureș, ing. Liviu Timar - director executiv, ing. Măriora Lăzurcă - directoarea Laboratorului județean pentru controlul calității semințelor, dr.ing. Marian Pogăcean - director la Unitatea Fitosanitară Mureș, ing. Vasile Dancu - șeful Centrului de testarea soiurilor din Luduș, dr.ing. Mihai Tomșa - director Fitocom, ing. Septimu Natea - director Agrosem Impex SRL, conducători de societăți comerciale cu profil agricol, distribuitori de pesticide și semințe din județ.

Lucrările Simpozionului au fost deschise de ing. Gabor Sorin care a făcut o succintă prezentare a societății Redoxim, o societate care și-a câștigat un prestigiu prin calitatea imputurilor oferite agricultorilor, inclusiv micilor fermieri printr-o ofertă diversificată de pesticide și semințe microambalate.

Ing. Szabo Laslo a prezentat pesticidele și semințele creații ale Caussade Semencs, o companie internațională cunoscută prin cercetările și noutățile din domeniu.

Dr. ing. Marian Pogăcean a prezentat relațiile dintre fermieri și APIA, în lumina noilor prevederi privind utilizarea pesticidelor și îngrășămintelor. Domnia sa a salutat inițiativa Redoxim privind oferta de microambalate, având în vedere faptul că din 31.000 de producători agricoli, 27.000 sunt fermieri mici.

Ing. Gyorfi Mihaly a prezentat o interesantă oferă de pesticide si semințe de porumb, floarea soarelui și rapiță, firma Bayer fiind cunoscută și apreciată de fermierii mureșeni prin calitatea produselor.

Ing. Liviu Timar a vorbit despre necesitatea mai multor firme pe piața pesticidelor și semințelor, în ideea că o posibilă concurență este în favoarea agricultorilor .

Dr.ing. Mihai Tomșa a declarat că Redoxim este una din cele mai serioase societăți de profil de pe piața de profil mureșeană, iar prin reprezentantul zonal, ing. Sorin Gabor, reușit să fie mai aproape de fermierii din regiune.

Ing. Septimiu Natea a ținut să precizeze că prin calitate și preț, microambalare, produsele Redoxim sunt cunoscute în județ și în țară, S.C. Agrosem Impex SRL fiind distribuitoare în toate județele țării.

Prin multitudinea de informații extrem de utile, Simpozionul din 3 februarie a fost o reușită.

Lasă un comentariu