Acta est fabula!

Distribuie pe:

Din câte se pare, după tot ce se întâmplă și ce vedem și citim prin toate mijloacele mass-media, fie ele audio-vizuale sau scrise, „piesa" pe care ,,regizorul-șef", Traian Băsescu, a pus-o în ,,scenă", împreună cu trupa sa de comedianți, se apropie de final, dacă nu cumva s-a și sfârșit. A fost deajuns! S-a jucat fără întrerupere timp de un deceniu! Cu sau fără spectatori, ea s-a jucat! A continuat că așa a vrut cel care a pus-o în scenă. Cu toate că cele peste șapte milioane de români i-au strigat: Destul! Ne-am săturat! Pleacă! Ne-a fost de-ajuns! Atunci comediantul a devenit și un farsor de cea mai joasă speță! Le-a râs în nas și le-a strigat: Nu! Rămân ori cu voia, ori fără voia voastră! Nu plec! Că a fost lovitură de stat! A strigat așa de tare încât s-a auzit până la Bruxelles! Iar europenii, creduli cum sunt, l-au ascultat. Până s-au dumirit și ei. Că minciuna are picioare scurte! Atunci i-au făcut cu degetul: ne-ai păcălit și pe noi, farsorule ce ești!

În urmă cu aproape un an mi-am intitulat un articol ,,Ferește-te de marinarul ajuns pe uscat!" E un proverb olandez. Și, ca toate proverbele, și acesta este plin de adevăr. Fiindcă s-a născut din experiența de viață a unui popor care, secole de-a rândul a trăit mai mult pe apă decât pe uscat. Pe mare, marinarul este un adevărat bărbat, fără frică, capabil să înfrunte uragane și furtuni înspăimântătoare. Ajuns pe uscat, marinarul se transformă dintr-odată într-o brută, un bețiv, un bătăuș, un nemernic! Din păcate, noi, românii, nu am cunoscut acest proverb și am pățit-o rău de tot. Într-o veselie inconștientă, am dat votul unui astfel de individ, adică unui marinar ajuns pe uscat! Și ce a făcut acesta? A confundat România cu vaporul pe care l-a comandat! Iar pe noi, cei vreo 20 de milioane de români, cu niște marinari disciplinați și cuminți. Atât de cuminți încât și-a bătut joc de noi după cum a dorit!

Ajuns pe uscat, marinarul n-a mai avut nevoie de flotă, așa că frumoasa flotă comercială a României - a patra din lume! - a dispărut pur și simplu de pe mările și oceanele lumii! Drapelul României nu a mai fluturat deasupra navelor românești. Ele și-au găsit alți stăpâni și alte drapele. Nu prin voia lor, ci prin voia fostului marinar ajuns pe uscat! Putem sta însă liniștiți. România nu a suferit niciun prejudiciu! Așa au hotărât nu demult justițiabilii. Iar ,,marinarul-șef" este curat ca lacrima! Așa că-și poate vedea liniștit de moșia lui, adică de ferma aceea de vreo 300 de ha, achiziționată destul de greu, cu bani luați împrumut de la fiică-sa. Fiindcă, din fost marinar, rămas fără flotă, vrea să devină primul fermier al țării.

Aminteam la început de spectacolul ce ni se oferă, mai nou, zilnic, pe sticlă: percheziții, arestări, cătușe, mascați... Mă rog, tot tacâmul. Se clatină rău de tot ,,edificiul statal" creat de Băsescu! ,,Edificiul statal" al lui Băsescu, adică acel ,,stat de drept" cu care ne-a împuiat urechile aproape în fiecare zi, acum se dovedește a fi fost o făcătură, nimic altceva decât un bârlog în care și-au găsit adăpost toți nemernicii și toți hoții care au furat averea și banii țării, făcându-și de cap în cei zece ani de băsism, ocrotiți de mafiotul și farsorul Traian Băsescu. Nu pot să spun că românii nu se bucură. Se bucură și încă tare de tot. Trebuia să se întâmple odată. Însă nu mă pot abține să nu adresez niște întrebări onorabililor procurori de la DNA, care au devenit acum așa de harnici: Ce au făcut dumnealor până acum? Cu ce s-au ocupat atâția ani? Fiindcă toate mârșăviile, afacerile necinstite, jaful care iese acum la iveală s-au petrecut în urmă cu ani mulți! Atunci de cine au ascultat dumnealor? Că doar Justiția română se spunea că este independentă! Așa striga și trișorul-șef: să nu vă atingeți de independența justiției și de statul de drept! Cred că aceste întrebări ar trebui puse domnilor procurori de la DNA, de către cei de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Dacă trăim într-un stat de drept. Cu care ne-a tămâiat de atâtea ori Băsescu.

Data de 21 decembrie 2014 poate că va deveni o dată de cotitură în istoria contemporană a României. S-a produs atunci schimbarea pe care au dorit-o toți românii. Și ne-am bucurat. Întrebările ce se pun sunt: va deveni 21 decembrie 2014 o cotitură în istoria contemporană a României? Ne vom bucura oare noi până la capăt de această schimbare? În ce mă privește, am rezerve. Prea am trăit multe momente de dezamăgire. Prea am crezut de multe ori că ne va fi bine și ne-a fost rău, în urma unor astfel de schimbări. Iar unele semne de acest fel încep să se și arate. Noul președinte, Klaus Iohannis, și-a exprimat public că dorința sa cea mai mare este ca țara să fie condusă de un guvern liberal, fiindcă numai cu un asemenea guvern își va putea duce la bun sfârșit planul său, cuprins în sloganul electoral ,,România lucrului bine făcut"! Dar, oare, ce o fi cuprinzând acel plan? Îl știe careva dintre muritorii de rând? În ce constă acest slogan ,,România lucrului bine făcut"? Pentru mine, ca profesor de Limbă română, el este mai mult un fel de șaradă!

Pe de altă parte, nu se poate să nu ne întrebăm cu toții: ce se va întâmpla cu noi și cu țara dacă Klaus Iohannis nu va ajunge să-și vadă visul cu ochii: aducerea la guvernare a liberalilor? Ce se va întâmpla dacă alegerile parlamentare din 2016 îi vor aduce la putere tot pe social-democrații lui Victor Ponta, ori, mă rog, ai altui lider? Își va da demisia președintele? Va dizolva Parlamentul? Vom avea alegeri anticipate? Se va alege praf de ,,România lucrului bine făcut"? Gândindu-mă la toate acestea, mă apucă groaza de pe acum. Revin însă și mă gândesc totuși la speranța care...! Deci, să sperăm!

Lasă un comentariu