Cine îi mai crede?

Distribuie pe:

În cursa pentru viitoarele alegeri de primar al municipiului Sighişoara, în urma încetării mandatului lui Ioan Dorin Dăneşan (PSD), înaintea duratei normale, cel mai bine situat, după unele sondaje, este Iulian Sârbu (Uniunea Independentă pentru Sighişoara - UIOS), cel care la alegerile trecute s-a clasat pe locul secund. Deocamdată, atribuţiile primarului sunt exercitate şi preluate de drept de către Dan Bândea - viceprimarul desemnat de Consiliul Local.

În prezent, lucrurile par să intre pe un alt făgaş, coerenţa discursului politic capătă forme destul de concise şi bine direcţionate, aducând în arena confruntării o anumită patimă, iar în zona „arătatului cu degetul" acuze care ar trebui probate, nu vorbe aruncate fără acoperire. Localnicului sighişorean i s-a acrit de atâtea promisiuni, văzând dezastrul rămas în urma celor ce au ocupat diferite funcţii administrativ-locale, care şi-au însuşit nemeritat o parte din patrimoniul oraşului. Omul de rând asistă neputincios la dărâmarea şi datul la fier vechi a atâtor baze economice de producţie, în locul lor rămânând maidane hidoase, în care colcăie şobolanii, pline de ciulini şi mizerie. Un oraş invadat odată cu cohortele de cerşetori, care au pus stăpânire pe gară, pe centru şi pe intrările strategice din Cetatea Medievală.

Este de neînţeles pe ce criterii s-a sprijinit montarea acelor parcometre, ştiind că în unele oraşe au fost desfiinţate datorită înregistrării unui regres în ceea ce priveşte înregistrarea profitului pentru astfel de îndeletnicire. Stând de vorbă cu unii angajaţi din acest serviciu, am fost informaţi că încasările nu sunt pe măsura acelor costisitoare dotări. Uneori sunt defecte pe seama tichetelor şi a lipsei rolelor de hârtie cu imprimarea sumelor datorate pentru parcare, alteori sunt blocate prin obturarea nişelor de introducere a banilor.

În prezent, unii din primărie încearcă să acrediteze ideea că, odată cu rezilierea contractului fostei societăţi Boss Company, acest serviciu i-a fost oferit altei firme, respectiv Ecoserv Sig SRL. Datorită unor interese mai puţin cunoscute, prin hotărâre a Consiliului Local, i s-a aprobat delegarea gestiunii directe pentru unele servicii comunitare, printre care şi dijmuirea parcărilor din municipiu.

Nu vom prezenta activitatea firmei, întrucât prin atribuire directă a ajuns să gospodărească tot ce mişcă în oraş, mai puţin transportul în comun. Din păcate, această energofagă firmă a devenit o piatră de moară legată de grumazul bugetului local, tot mai greu împovărat.

Pe lângă acest neajuns, SC Ecoserv Sig i s-a atribuit pe cale de consecinţă tot inventarul Serviciului Public de Gospodărire Locală din cadrul Municipiului Sighişoara, având în organigramă peste 110 angajaţi. Este cert că Ecoservului i s-a oferit pe tavă tot patrimoniul oraşului, în plus a mai fost „ploşcăită" cu preluarea Pieţei Agroalimentare, socotită „un el dorado", prin închirierea spaţiilor comerciale samsarilor, mai puţinilor producătorilor agricoli. Bani ce-i încasează fără nicio altă cheltuială, başca până anul trecut a mai beneficiat de un plus de procente din întregul buget al oraşului. „Ăsta da, trai pe vătrai! În situaţia dată, e ca şi cum ai lăsa „lupii să păzească stâna".

Recenta încercare de a impune aprobarea bugetului acestui SRL, declarat a fi al oraşului, în realitate nu este altceva decât o gaură neagră înregistrată în bugetul local. „Este o dovadă cât de departe s-a ajuns în dispreţul faţă de sighişoreni, acest buget propus de Executiv pentru anul 2015, fără o analiză economică serioasă, dacă ar fi fost aprobat în felul cum a fost prezentat dezbaterii publice, pe lângă alte cifre umflate oferite cu dărnicie, ar fi însemnat subvenţionarea acelui SRL-eu falimentar cu o parte însemnată din banii oraşului, şi asta fără niciun criteriu de performanţă", spunea cineva. Ne întrebăm ce se face cu miliardele contabilizate în urma auditului Curţii de Conturi, cu ocazia acelui control, în care au ieşit la iveală o serie de ilegalităţi. Numai răsfoind acel concis material, poţi concluziona câte miliarde a pierdut oraşul Sighişoara pe seama lăcomiei atâtor incompetenţi!

Vom vedea ce vor aduce viitoarele alegeri, pe cine îl vor propulsa sighişorenii în fruntea unei primării tot mai greu încercate, ştiind că una dintre măsurile cele mai stringente se doreşte a fi penetrarea inexpugnabilei clici a celor ce se cred neschimbabili, ajunşi în posturile cheie din Executiv, dându-şi unuia altuia salarii exorbitante. Posturile cheie trebuie să fie ocupate pe bază de competenţă.

În situaţia dată, mulţi dintre ei ar avea de „dat cu subsemnatul", aşteptându-şi spăşiţi rândul pe coridoarele instituţiilor abilitate, pentru multele uneltiri la care cu bună ştiinţă au participat, făcându-i să se asemene păianjenilor, ţesând adevărate plase în care au căzut pradă nesăţioasei lor lăcomii de case, terenuri, vaduri şi spaţii comerciale, de au ajuns să se creadă trimişii lui Dumnezeu pe tot mai furatul oraş. 

Lasă un comentariu