ELOGIUL NEBUNIEI SAU OBSESIA AUTONOMISTĂ

Distribuie pe:

Motto: „Prostia vorbește: «Spune-se despre mine ce s-o spune (doar știu cum este ponegrită ceas de ceas Prostia, chiar de către proștii cei mai mari), totuși numai eu împart bucurie zeilor și oamenilor»." (Erasmus din Rotterdam, „Elogiul Nebuniei - sau discurs despre lauda prostiei")

Scrie Cronin undeva - nu mai știu unde - că „revoluțiile sunt ca furtunile: scufundă valorile și ridică gunoaiele". Nu știu (sau poate știu) de ce mi-am amintit această sintagmă tocmai acum - încă nu e revoluție la noi - și probabil nici nu s-a mai întâmplat, din veacul al XIX-lea încoace, decât în sufletele vitejilor și martirilor curați din 1989 -, nu e nici măcar război, deși o parte a presei se joacă de-a comunicatele despre serviciul militar obligatoriu, fiindcă și marele văr de la Răsărit se joacă de-a armistițiul, căsăpind netulburat ucrainenii, după acordul de la Minsk, iar Egiptul a tras câteva bombe, în Libia, în mutrele bandajate ale celor de la Isis, fericiți nevoie-mare că au mai descăpățânat 21 de creștini copți și amenințând că mintenaș vor repeta figura în dulcea patrie a lui Dante Alighieri.

Așadar, trăim într-o lume făcând „elogiul nebuniei" mai ceva decât (cu aproape jumătate de mileniu în urmă!) Ersamus din Rotterdam, sătulă de civilizația „concentraționară" a săpunului și a salutului vesel de dimineață, stătută de prea multă „liniște" planetară, dornică de sânge și senzații tari, pusă pe scandal și cafteală la toate nivelurile, de la guerilla colțului de mahala până la parada glamour-oasă a high-life-ului nuclear.

Pe ici-colo, prin capitalele bătrânului continent, la Paris, Atena, Varșovia, Sofia, chiar și la Budapesta (împotriva lui Putin - culmea, deși, în onoarea vizitei, au botezat o piață cu numele lui!), câte o îmbrânceală democratică pe „grands boulevards", cu polițiștii decorului local, ne trezește nostalgii altădată amendate cu jenantă mânie neoproletară. Nostalgie, de ce? Păi, iată de ce! De pildă… „Mii de polonezi au protestat față de cumpărarea terenurilor de către străini. Anul viitor, la 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Polonia va liberaliza piața terenurilor agricole, iar cetățenii străini vor putea deveni proprietari, fără niciun permis. Speriați că pământul lor va ajunge pe mâna companiilor străine, fermierii polonezi au blocat drumuri și au pichetat instituții în toată țara. La volanul a 150 de tractoare, au închis și o cale de acces în Varșovia. Fermierii nu sunt de acord nici cu planul Guvernului de a vinde teren companiilor multinaționale, pentru cultivarea de organisme modificate genetic. Ei cer autorităților să adopte legi prin care să stopeze vânzarea de terenuri către corporații, să interzică cultivarea de OMG-uri și să încurajeze vânzarea produselor de fermă. «Terenul agricol nu poate fi vândut unor companii străine. Face parte din teritoriul polonez. Odată vândut, va fi pierdut» "(www.recolta.eu, 10 februarie 2015). În plus, conform publika.md., „sute de fermieri (n.n. - polonezi) au invadat Varșovia pentru a cere compensații mai mari din partea Guvernului. Manifestația agricultorilor are loc în paralel cu cea a minerilor, care cer reforme în acest domeniu. Manifestanții susțin că suportă pierderi mari de pe urma embargoului impus de către Rusia, ca răspuns la măsurile punitive adoptate de U.E.. Sancțiunile Moscovei includ importurile de carne, fructe și legume, pește și produse lactate din Australia, Canada, UE, SUA și Norvegia. Fermierii au blocat mai multe drumuri și cer Executivului să le compenseze pierderile. Președintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, a calificat cererile fermierilor drept «nerealiste»." Realiste sau nu fiindu-le cererile, oamenii își iubesc țara și își apără pământul și roadele muncii lor. Ăștia, da, patrioți! Am glumit pe internet, scriind: „Caut bărbat polonez. Aștept și provincia!", și… am primit o cerere în căsătorie! (Între noi fie vorba, persoana din fotografie nu arăta rău, dar, de anul viitor, Polonia își mobilizează și rezerviștii!!!) Ar fi trebuit să scriu: „Căutăm bărbați polonezi!" - cu o floare nu se face primăvară. Nici măcar la bulgari, care vor, nici mai mult, nici mai puțin decât ieșirea din NATO!

„Partidul naționalist bulgar Ataka a început să colecteze semnături în scopul organizării unui referendum privind retragerea Bulgariei din Alianța Nord-Atlantică" - a declarat liderul formațiunii, Volen Siderov, în cursul unei vizite în fosta regiune ucraineană Crimeea, acum parte a Rusiei. Pentru convocarea referendumului, sunt necesare semnături din partea a 60 de membri ai Parlamentului bulgar sau 300.000 de semnături ale cetățenilor de rând. Liderul partidului Ataka vrea să obțină susținerea Partidului Socialist bulgar pentru organizarea plebiscitului.

Siderov vrea retragerea Bulgariei din NATO în contextul deciziei Alianței de a înființa centre de comandă ale Forței de reacție rapidă în Bulgaria, România, Polonia, Lituania, Letonia și Estonia, din cauza crizei ucrainene. În opinia lui, prezența militarilor NATO în Bulgaria este inacceptabilă:

„Bulgaria a devenit un front de luptă. Patru baze militare americane operează pe teritoriul Bulgariei începând din 2006, fără a plăti nici măcar chirie, iar acum vor construi și un centru de comandă", a spus Siderov, citat de site-ul agenției Sputnik. (nasul.tv)

În timpul acesta, ce se întâmplă la noi acasă? Ce probleme „existențiale" avem?

Mai veche noastră cunoștință, de când cu minciunile - dovedite!!! - despre așa-zisa dorință a greco-catolicilor de rupere a Transilvaniei din trupul României, Fancsali Ernest Ernõ (23 de ani), student la Relații Internaționale (Facultatea de Studii Europene, UBB), a depus duminică, 15 februarie, la Palatul Cotroceni, o „variațiune" edulcorată a petiției anti-europene de anul trecut, prin care, acum, cere autonomia economică a Transilvaniei! Un document semnat, vreme de aproape un an, de aproximativ 14.700 de persoane, document prin care, inițial, după cum vom demonstra, se cerea federalizarea României.

Iată conținutul petiției actuale, preluată de pe causes.com:

„Președintele României/ Autonomie pentru Transilvania: Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal/Capitala: Cluj Guvern regional la Cluj, cu control politic și economic pe teritoriul Transilvaniei Autonomă./ Istoria și tradiția din Transilvania sunt complet diferite de fostul Regat. Regiunea noastră a fost întotdeauna partea Europei civilizate. Aici a fost declarată prima oară libertatea confesională în 1568 la Dieta din Turda. Transilvania a participat la tratatele de pace de la Westphalia în 1648. Transilvania a avut domnitori care au pus mare accent pe cultură și toleranță. În secolele 17-19, Transilvania a avut o autonomie largă. La Unirea din Alba Iulia în 1918, Transilvania a fost regiunea cea mai dezvoltată din România Mare. Guvernele centrale ne-au degradat la colonie. Biserica Greco-Catolică, având credincioși numai din Transilvania, era eliminată, bunurile erau confiscate. După 1989, starea regiunii noastre nu s-a îmbunătățit. Impozitele acumulate în Transilvania ajung în Moldova și Oltenia pe nedrept. Transilvania este trezoreria țării noastre fără autodeterminare. Ei au mai mare nevoie de noi, decât noi avem de ei. Regiunea noastră s-ar putea autosusține. Avem păduri, ape minerale, un potențial turistic foarte mare, orașe medievale unice în România, sute de castele, cetăți, o universitate care mulțumită multiculturalismului este în fruntea Universităților din țară. Noi nu vrem nimic de la alții, dar ce e al nostru nu lăsăm" („NapocaNews").

I-auzi! Înduioșător de-a dreptul! Și, mai ales, … de-a stânga, nenorocită și compromisă definitiv de guvernul… „Pontiac"… - am fost tentată să scriu, fiindcă tot îi plac premierului mașinile, dar nu vreau să umbresc strălucirea „perlei" companiei General Motors!

Evident că tânărul maghiarofon șturlubatic nu acționează de capul lui, ideea vehiculată nu e nouă, dar e fixă, sprijinită de Guvernul de la Budapesta și de unele servicii de informații ale statelor vecine, mai mult sau mai puțin prietene, cu ei defilând, cot la cot, secesioniștii maghiari și unguri, radicali sau „moderați", susținători pe față sau pe dos ai premierului Ponta. Le țin hangul paiațe neaoșe paneuropene stipendiate și alaiul mancurtizaților slabi de cap care se bagă în seamă în așteptarea osciorului mult visat, scuipat de la masa bogaților. Iată, însă, emanația cerebrală din toamna trecută a deja „celebrului" Fancsali (preluată de Știri de Cluj, la 30 septembrie 2014):„Deși petiția a fost depusă la Prefectura județului Cluj, prefectul încă nu a răspuns. În sfârșitul lunii octombrie petiția va fi depusă la Parlament și la Guvernul României."

A temporizat, deci, un pic, a mai adunat semnături, așteptând primăvara și Mărțișorul, că, de!, se apropie Ziua marii sărbători ungurești și poate i-o fi dor omului - căci tânăr și crud este! - de-un „csardas" în spații neconvenționale!

„Dacă nu primim răspuns până (în) Ianuarie 2015 - îl trăgea el de urechi pe prefectul Clujului -, depunem și la Instituțiile Europene. Demersul nostru democratic nu poate fi ignorat. Regiunile istorice ale României au dreptul la autodeterminare, în 2016 vrem să votăm despre autonomia regiunilor istorice, despre federalizarea României. Autonomie egală pentru toate regiunile!" - preciza Fancsali, autor (zice el!) al petiției intitulate „Autonomie pentru Transilvania: Banat, Crișana, Maramureș, Ardeal", publicată și în limba maghiară și semnată de același.

Ce mai face Guvernul României? Ce mai zic aleșii? Cum o mai duc cu sănătatea? Nu că ar trebui să pice pe spate, dar să-i răspundă copilului, că așa e frumos, nu? Și să știm și noi, românii, ce avem de făcut. Să ne mutăm în altă țară? Să mergem la război? Să luăm biciul din cui? Sau lancea lui Horea?

 

Lasă un comentariu