„Știință și... Religie"

Distribuie pe:

„O, TATĂ AL LUMINII! TU CE PRIN LUMINA LUMII APRINZI ÎN NOI ASPIRAȚII DUPĂ LUMINA HARULUI TĂU, PENTRU CA SĂ NE DUCI LA LUMINA MĂRIRII! IATĂ ACUM EU ÎȚI MULUMESC ȚIE, FĂCĂTORUL ȘI STĂPÂNUL MEU, CĂ TU M-AI DESFĂTAT PRIN CREAȚIUNEA TA, CĂCI MULT M-A FERMECAT OPERA MÂINILOR TALE".

Johannnes Kepler (1571-1630) „Armonia lucrurilor", astronom german, unul din fondatorii astronomiei moderne, matematician (precursor al calcului integral), naturalist, teolog, apărător al teoriei heliocentrice a lui Copernic.

***

 „EU SIMT CĂ UN DUMNEZEU EXISTĂ ȘI NU POT ÎNȚELEGE DELOC CĂ S-AR PUTEA SĂ NU EXISTE; SUNT ÎNSĂ SPIRITE CARE SE DEPĂRTEAZĂ DE CREDINȚĂ: ACESTEA DOVEDESC CĂ ÎN LUME SUNT ȘI MONȘTRII".

La Bruyere (1645-1696), scriitor și unul din cei mai valoroși moraliști ai literaturii universale. A rămas cunoscut pentru scrierea sa „Caracterele" sau „Moravurile veacului" apărută în anul 1688. În unele caractere îi denunță pe impertinenți, grosolani, palavragii, orgolioși, lingușitori. El nu inventează personaje sau tipuri, ci le creează din ceea ce observă în jurul său: „ Îi dau îndărăt publicului ceea ce mi-a dat cu împrumut". Se dovedește un adevărat maestru al portretului și creator de tipologii, dotat cu un excepțional talent al observației concrete.

***

„CELE DINTÂI DATORII LE AVEM FAțĂ DE DUMNEZEU. ÎNAINTEA MORțII, NECREDINCIOSUL DEVINE CREDINCIOS".

Cicero Marcu Tullius (106-43 î.d. Hr.), cel mai vestit orator roman, filosof, politician, jurist, teoretician politic, consul și constituționalist roman. A jucat un rol important în perioada de sfârșit a Republicii romane. A fost autorul roman care a exercitat cea mai profundă influență asupra literaturii latine și s-a manifestat ca unul din cei mai prolifici scriitori, mai prolific chiar decât Seneca și Augustin. A fost socotit „Părintele oratoriei antice".

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu