LA CASA IANCULUI

Distribuie pe:

Prof. MIHAI MONORANU, moderatorul activității cu tema “1848-Diplomație și propagandă", desfășurată în data de 22.08.2018, la “Casa Iancului" din Tg.-Mureș, ne-a introdus într-o lume mai puțin cunoscută, unde istețimea, cunoașterea realităților politice, flerul și uneori norocul sunt extreme de importante pentru soarta unor țări sau pentru reușita unor acțiuni cu puține șanse de succes.

Momentul revoluționar de la 1848 din provinciile românești a fost rodul unor intense activități de culise, cu mulți participanți care au propagat și răspândit în mase ideile revoluțiilor, scopurile, așteptările, speranțele puse în ele, ca abia mai apoi să poată veni momentul declanșator al activității revoluționare.

Despre toate acestea ne-a vorbit, extreme de documentat, domnul IOAN BERȚA, președintele Societății Cultural-Patriotice “Avram Iancu" din Tg.-Mureș. Expunerea domniei sale a avut două planuri, primul fiind cel privitor la activitățile PROPAGANDISTICE prerevoluționare, în care ideile revoluțiilor europene de la 1848 au trebuit a fi înțelese și mai apoi folosite ca bază a unor revendicări proprii, punctuale, în Țările Române. Apoi, după ce fruntașii revoluțiilor din aceste provincii au definit scopul, cerințele și revendicările propuse, ele au trebuit a fi răspândite în popor, baza de susținere a revoluției.

De această parte a propagandei propriu-zise s-a ocupat tinerimea română autohtonă, seminariștii în principal, împreună cu studenții români aflați la studii în străinătate. Rolul lor a fost determinant pentru însuflețirea maselor și mai apoi pentru lupta ce a urmat în apărarea drepturilor câștigate vremelnic.

La fel de important a fost și rolul DIPLOMAȚIEI, care a avut sarcina de a face cunoscute, în statele europene, la Stambul și la Petersburg, motivele, situația internă, dorințele revoluțiilor române, solicitând sprijin și susținere. Acum putem spune că a luat ființă, în adevăratul sens al cuvântului, Ministerul de Externe, funcția de diplomat, consulatele românești care, încadrate cu oameni deosebiți, ne-au fost de mare sprijin în încercările noastre de a susține activitatea revoluționară și câștigurile sale. Bălcescu, C.A. Roseti, Ioan Voiculescu etc., au fost iscusiți diplomați care au mediat conflictele noastre cu marile imperii ale timpului.

A fost scos în evidență rolul presei românești și străine în susținerea revoluțiilor din principate, cel al oamenilor de cultură români și străini, toți la un loc fiind cuprinși de ideile revoluționare ale timpului care promiteau schimbare lumii de-atunci. În final, domnul Ioan Berța ne-a prezentat modul în care marile imperii din jurul nostru și-au dat mâna pentru înăbușire revoluțiilor române.

Clipa de poezie a fost un adevărat regal, la care și-au adus contribuția: MIRCEA DORIN ISTRATE, DORIAN MARCOCI, SILVIU RAȚIU și, în special, talentata poetă sighișoreană, ANA MARIA DRĂGHICI, venită special pentru a susține un recital de poezie, care a înfiorat asistența. A urmat un moment festiv, în care domnul Ioan Berța a înmânat medalia jubiliară comemorativă, instituită de Societatea Cultural-Patriotică “Avram Iancu", cu ocazia anului centenar al Marii Uniri, următoarelor persoane ce au susținut, în timp, activitățile societății noastre: OGREANU MARIA, MARCOCI DORIAN, CÂMPEANU AUREL, RADU ORAIAN, GLIGOR VIOREL și subsemnatul.

Numeroasa asistență, prezența tinerilor și al grupului de poeți componenți ai Ligii Scriitorilor Români filiala Mureș, ca și cel al unui grup de vizitatori, au dat o notă de sărbătoare sufletească acestei frumoase activități care, cu fiecare săptămână, adună tot mai mulți români la “Casa Iancului", singura Societate Culturală din municipiul nostru, cu activitate permanentă.

 

Lasă un comentariu