21 FEBRUARIE - ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DATELOR DESCHISE

Distribuie pe:

Transparența în guvernare este unul dintre cerințele de bază ale unui stat care este preocupat de cetățeni. Nu există, până la urmă, o altă modalitate prin care să se poată efectua analize utilizând date publice și care să reflecte în mod corect influența deciziilor guvernamentale asupra locuitorilor unei țări. Guvernarea deschisă poate trece de bariera în spatele căreia rămâne la nivelul unui vis, în varianta în care se operează o deschidere a datelor către populație. Informarea corectă și completă este o necesitate resimțită de la primul și până la ultimul cetățean al unui stat, motiv pentru care ziua de 21 februarie a fost desemnată ca fiind Ziua Internațională a Datelor Deschise. Evenimentul încearcă să asigure, prin intermediul conferințelor care au loc cu această ocazie, aplicațiile prin intermediul cărora pot fi utilizate date publice deschise, publicarea de analize își propune să sprijine și să încurajeze adoptarea politicilor publice în domeniul datelor deschise de către guvernele locale, regionale și naționale.

Interesul pentru o guvernare deschisă se manifestă și în România, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Rămâne doar să vedem cum vor reuși Coaliția pentru Date Deschise și Guvernul României să dea niște exemple pozitive de oferte către cetățeni a datelor pe care le produc. Se știe că există o necesitate de separare a acestor date în grade în care ele pot fi deschise. Totuși, românii simt o lipsă de încredere crasă a conducerii țării în a face publice anumite informații. Admițând că o anumită categorie de date țin de interesul național, precum și faptul că nu se așteaptă chiar o etalare a tuturor secretelor de stat, românii sunt totuși îndreptățiți să solicite o guvernare mai deschisă și transparență în informațiile de interes general și local. O sursă a Guvernului precizează că, de curând, s-a atins cifra de 100 de seturi de date, majoritatea lor putând fi accesate de pe platforma guvernamentală data.gov.ro. Cel puțin 16 seturi fac parte din categoria patrimoniului cultural, așa încât, mai sunt încă destule zone nedeschise, pentru care „scormonitorii de informații" ar manifesta un real interes.

Începând cu data de 21 februarie, până pe data de 22 februarie, toate instituțiile publice vor participa la Ziua Internațională a Datelor Deschise, afișând platforme care să permită vizualizarea datelor pe care le produc, așa că, profitați de ocazie și căutați să vă informați, participând la maratonul de Open Data Hackathon. În anii precedenți, cele mai accesate informații priveau prețurile medicamentelor și hărți interactive a mijloacelor de transport. Sperăm ca acest an să aducă noutăți, așa încât să simțim cu toții o schimbare, în sensul deschiderii procesului de guvernare către cetățeni.

Lasă un comentariu