Opriți mutilările nucilor!

Distribuie pe:

În urmă cu 30 de ani am plantat lângă blocul în care locuiesc, pe strada Rodniciei, în municipiul Târgu-Mureș, un puiet de nuc, pe care l-am găsit, undeva, pe dealul Budiului. L-am ocrotit de răutatea copiilor, să nu-i rupă crengile, vara, pe timp de secetă, l-am udat, într-un cuvânt am avut grijă de nucul meu ca și de un copil. A crescut lângă balconul meu, iar dimineața când mă trezeam, ieșeam să-l văd, să-i ascult foșnetul frunzelor, șoapte de bucurie. În ultimii ani, în fiecare toamnă coroana lui, tot mai bogată de la an la an, era plină de fructe. Mă bucuram sincer când vedeam un om sărman că se oprea dimineața sub nucul meu și culegea fructele căzute în iarbă. Nu mă deranja nici când copiii aruncau cu bucăți de lemn după nuci. În ultimii ani, niște vecini s-au urcat în nuc, i-au bătut crengile si au cules fructele, dar tot au mai rămas pentru nevoiași și copii. Între timp, împreună cu dr. col (r) Biro Anton, dr. ing. Mihai Tomșa, prof. Silviu Pop, fiica mea, și încă șase cetățeni iubitori de această specie pomicolă, am înființat Asociația profesională „Nucul de Aur", asociație care își propune să apere interesele cultivatorilor de nuci, fiecare dintre noi având înființată o exploatație cu nuc în localități de pe raza județului Mureș; să militeze pentru ocrotirea nucului, în ideea că nucul este singura specie pomicolă căreia i s-a acordat o lege specială: „Legea nucului", valabilă și în capitalismul românesc. Prin legea respectivă se specifică faptul că tăierea nucului nu se face fără o aprobare specială de la direcțiile agricole din teritoriu, iar aprobările acordate presupun și obligativitatea de a planta 5 puieți. Nu doresc să prezint importanța nucilor pentru sănătatea omului, amintesc doar că un consum de 8 fructe de nuci pe zi prelungește viața omului cu 10-15 ani. Mai amintesc și faptul că în tradiția maghiară din satele de pe Târnava Mică se spune că, atunci când se naște un copil, părinții trebuie să planteze un puiet de nuc, iar, atunci când se taie un nuc bătrân din curtea casei, cineva drag din familie trece în veșnicie.

Să revin la supărarea care mă încearcă de câteva zile. Primăria municipiului Târgu-Mureș a organizat și în acest an o acțiune binevenită de toaletare a arborilor din cartierele orașului, arbori care prin coronament pun în pericol geamurile blocurilor, siguranța parcărilor etc. Lucrările respective presupun tăieri de întreținere, de înlăturare a ramurilor uscate, a celor rupte, ramuri care îndesesc coroana, a celor cu poziție verticală. Dr. ing. Mihai Tomșa, unul din reputații specialiști horticoli și peisagiști din județ, dar și din Transilvania, căruia i-am solicitat opinia legată de aceste tăieri, în special la nucul meu, mi-a declarat următoarele: „Tăierile de întreținere la arbori, organizate de Primărie, sunt bine venite, necesare. Referitor la nuc, se are în vedere că la arborii între 20-50 de ani se poate elimina 15 la sută din coroană. Tăierile se fac numai primăvara, în jur de 15 martie, întrucât ramurile au o măduvă spongioasă, sensibilă de îngheț. În acel moment, nucul plânge, eliminând o bună parte din sevă. Tăierile de reîntinerire pentru arborii din oraș se fac la fel ca și la pomii fructiferi, se elimină 30-40 la sută din coroană, tăierile se fac din exterior înspre interior. Aceste tăieri nu trebuie să se facă haotic, ci sub supravegherea unui specialist."

Consider că nucul meu nu a beneficiat de asistența unui specialist competent, coroana lui nu deranja nici construcția blocului, nici pe locatari, dimpotrivă, vara, pe arșiță, umbra lui era o adevărată binecuvântare, frunzele lui fiind un antidot împotriva muștelor și țânțarilor. Așa cum l-au mutilat, lăsându-i doar scheletul, pare un țipăt de disperare spre cer.

Le-am spus celor din echipa de tăiere, coordonați de un inginer, cu numele Rusu, că nucul nu este un arbore de rând, ci regele arborilor, și că n-au voie să-l batjocorească … Au râs și văd că își continuă nestingheriți activitatea, mutilând alți și alți nuci. În mod sigur, oamenii aceștia n-au plantat niciodată un puiet de nuc!

Lasă un comentariu