Va relansa economia reforma fiscală a Guvernului?

Distribuie pe:

Potrivit datelor prezentate de ministrul de Finanțe, Darius Vâlcov, și premierul Victor Ponta, noul Cod Fiscal va aduce schimbări radicale în taxarea persoanelor fizice și a întreprinderilor, în perioada 2016-2019! Creșterea economică - spun aceștia - se poate revigora, prin ieftiniri generate de scăderea TVA și prin diminuarea taxelor, ce vor lăsa românilor mai mulți bani la dispoziție.

Planurile Guvernului, cuprinse în Proiectele de Cod Fiscal și de cel de cod de Procedură Fiscală, implică reducerea substanțială a principalelor taxe care îi nemulțumesc în prezent pe români: contribuțiile sociale, taxa pe valoarea adăugată, accizele și chiar o reducere a cotei unice. Reprezentanții mediului de afaceri spun că relaxarea fiscală ar fi singura șansă a României de a se relansa economic în principal prin creșterea consumului.

Economiștii - care au studiat proiectele privind reforma fiscală a Guvernului - au atras însă atenția asupra punctelor tari și slabe din noul Cod Fiscal. Între punctele tari, aceștia enumeră: scăderea TVA, acciza mai mică la benzină și motorină, reducerea cotei unice și anularea impozitului pe dividende, renunțarea la taxa pe stâlp. Cât despre punctele slabe, ei spun că trebuie văzut: cum va fi compensată scăderea TVA? De asemenea, statul vrea să scadă și contribuțiile sociale, cu 5 puncte în total, la angajat și angajator din 2017, dar bugetul asigurărilor sociale are un deficit destul de îngrijorător, așa că trebuie văzut cum poate fi compensată această măsură? Apoi, mai spun economiștii - măsurile depind de creșterea PIB-ului, pentru care economia e nevoie să crească în ritm accelerat.

Alte măsuri incluse în proiectul de Cod Fiscal prevăd: reducerea cotei de TVA pentru carne, pește, legume și fructe de la 24% în prezent la 9% începând cu 1 ianuarie 2016; scăderea cu 15, 38% a accizelor pentru bere, cu 70% a accizelor pentru vinuri spumoase și cu 30% a accizelor pentru alcool etilic. Guvernul va introduce, de asemenea, impozitarea clădirilor în funcție de destinație și va renunța la impozitarea în funcție de statutul juridic al proprietarului.

Impactul brut al măsurilor propuse de Guvern asupra bugetului va fi de 35 de miliarde de lei, iar impactul net de 16 miliarde de lei.

Conform premierului Victor Ponta, timp de o lună de zile cele două proiecte vor fi dezbătute în comisiile de specialitate, cu mediul de afaceri, cu reprezentanții contribuabililor. Ideal ar fi ca Parlamentul să adopte aceste noi Coduri până la sfârșitul sesiunii și să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016, a declarat premierul.

Lasă un comentariu