STATUL ÎNCASEAZĂ 80 LA SUTĂ DIN PREȚUL UNUI PACHET DE ȚIGĂRI!

Distribuie pe:

După creșteri permanente ale accizei la țigări, prin Ordinul ministrului Finanțelor nr. 166/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 129, din data de 19 februarie 2015, se prevede, pentru prima dată în ultimii ani, reducerea accizei specifice pentru 1000 țigarete de la 412,02 lei la 314,68 lei, pentru perioada 1 aprilie 2015- 31 martie 2016.

Cu toate acestea, marile companii de comercializare a țigaretelor consideră că, de fapt, nu este vorba despre o reducere, întrucât, până anul trecut, accizele la tutun erau exprimate în euro, iar plățite în lei. „Anul trecut, acciza s-a plătit la cursul artificial de 4,738 lei, dar pentru comparația cu celelalte state membre ale UE s-a utilizat cursul Băncii Comerciale Europene (BCE) corespunzător anului 2014, adică de 4,52 lei. De anul acesta, denominarea a fost schimbată în lei, dar conversia s-a făcut tot la cursul artificial de 4,74, raportarea la UE făcându-se la cursul BCE, corespunzător anului 2015, de 4,41 lei. Reamintim că 80% din prețul unui pachet de țigarete vândut pe piața legală din România înseamnă taxe la buget. În schimb, pentru un pachet vândut pe piața neagră, aportul bugetar este zero. În 2014, nivelul mediu al contrabandei a bătut recordul ultimilor patru ani, iar în 2015, din datele preliminare pe care le avem până acum, piața neagră a intrat pe un trend de creștere vertiginoasă", explică unul dintre directorii unei cunoscute companii de desfacere a țigărilor.

Acesta mai susține că noua structură a accizei afectează segmentele din partea de jos a pieței, cele mai vulnerabile la contrabandă: „Modificarea structurii accizei este de natură să afecteze cele mai vulnerabile segmente ale pieței, erodând baza de taxare și favorizând piața neagră".

Prin urmare, vom trăi și vom vedea dacă prețul țigărilor va scădea de la 1 aprilie 2015 sau dacă această informație nu este decât o banală păcăleală.

 

Lasă un comentariu