FACTORI CARE NE „OBLIGĂ" SĂ MÂNCĂM MAI MULT

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Aberdeen University din Londra, citați de descopera.ro, susțin că, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, celulele cerebrale responsabile cu controlul apetitului își încetinesc activitatea, ceea ce duce la creșterea în greutate, începând cu vârsta mijlocie. Acest lucru este explicat prin faptul că sentimentul de sațietate se instalează mai greu, iar oamenii mănâncă mai mult.

„Senzația de foame apare atunci când organismul a consumat toată energia obținută din hrană, iar nivelurile glucozei și insulinei din sânge încep să scadă. Apetitul este controlat prin intermediul unui hormon numit grelină, dar există mai mulți factori, unii surprinzători, care pot perturba acest proces de control al poftei de mâncare.

Pe lângă faptul că, odată cu înaintarea în vârstă, celulele care controlează apetitul își încetinesc activitatea, în studiul nostru am identificat și alți factori care ne conduc spre mâncatul peste necesități: somnul insuficient duce, mai ales în cazul femeilor, la un consum cu 300 de calorii pe zi mai mare decât în cazul celor care se odihnesc suficient; mâncatul pe fugă ne face să ne simțim mereu înfometați. Modul acesta de a mânca întârzie senzația de sațietate cu 20 de minute; menopauza crește apetitul femeilor, datorită fluctuațiile nivelului de progesteron. Când nivel acestuia crește, crește și nevoia de energie, de aici pofta de mâncare de nestăvilit; antidepresivele și medicamentele antialergice cresc pofta de mâncare prin perturbarea funcției hipotalamusului, parte a creierului responsabilă cu controlul apetitului; știrile negative sunt și ele vinovate pentru creșterea poftei de mâncare. Oamenii care sunt expuși unor mesaje despre vremurile grele ce urmează consumă mai multe alimente, acest efect datorându-se instinctului de supraviețuire; telefonul mobil și tableta afectează metabolismul, prin lumina albastră strălucitoare. Expunerea la acest tip de lumină crește pofta de mâncare pentru câteva ore, chiar și în cazul persoanelor care de-abia au mâncat. Explicația acestui efect este că, pe timpul nopții, lumina albastră dereglează ceasul intern al organismul, care are un rol în a controla nevoia de a mânca", explică oamenii de știință.

Lasă un comentariu