PESTE UN MILIARD DE TINERI RISCĂ SĂ AIBĂ PROBLEME AUDITIVE

Distribuie pe:

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), citată de descopera.ro, atrage atenția, într-un raport dat publicității săptămâna trecută, că peste 1,1 miliarde de tineri din întreaga lume riscă să aibă probleme auditive din cauza practicilor nesigure de ascultare a muzicii, cum ar fi utilizarea în mod repetat a dispozitivelor electronice sau a căștilor.

„În prezent, peste 43 de milioane de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 35 ani au deja un handicap auditiv. Între 2,5 și 3 miliarde de tineri din întreaga lume se încadrează în această categorie de vârstă. În țările cu venituri mari și medii, circa 50 % dintre tinerii cu vârste între 12 și 35 de ani ascultă muzică la dispozitive electronice (MP3, telefoane mobile etc) la niveluri nesigure (periculoase). Aproximativ 40 % dintre ei sunt expuși potențial la nivele excesive de zgomot în discoteci, baruri sau evenimente sportive.

Din punct de vedere științific, nivelurile nesigure de zgomot sunt cuprinse între 85 de decibeli (dB) timp de 8 ore sau 100 de decibeli timp de 15 minute. O sută de decibeli este nivelul mediu într-o discotecă", se arată în raportul OMS.

În fața acestei situații și pentru a evita riscuri și daune majore, OMS sugerează câteva acțiuni ușor de pus în practică: limitarea timpului de expunere la activități zgomotoase, coborârea volumului dispozitivelor electronice (plasarea la o capacitate de 60 %), acordarea de atenție la pierderea auzului (țiuituri în urechi) sau detectarea dificultăților apărute după expunerea la o sursă de zgomot. 

Lasă un comentariu